Utazó a koktélbajnokságon

Szerző: | 2016.02.25 | Hírek, Italsor

Schök Norbert (Kollázs étterem) képviselheti hazánkat San Franciscóban a Bacardí Legacy Global Cockail Competition világversenyen.  A tét pedig nem kisebb, minthogy a bártender El Viajero (az utazó) névre hallgató koktéljával bekerüljön a Bacardí világcég halhatatlanjai, a Mojito, a Cuba Libre vagy a Daiquiri csapatába.

A magyarországi döntőre 2016. február 23-án került sor a Gerbeaud Kávéház Átrium termében, ahova az út közel sem volt egyszerű a versenyzőknek. A novemberi elődöntőt követően hat bártender – Bednárik Nikoletta, Horváth Zsolt, Kovács Dániel, Metzger László, Schök Norbert és Varga Krisztina – és koktéljaik jutottak tovább az országos döntőbe. A versenyzők az elődöntő és a döntő közti időszakban a nemzetközi népszerűsítésre szánták minden idejüket. Így nem csak Budapest legjobb bárjaiba, hanem világszerte, többek között Londonba, Athénba, Bostonba és Chicagóba is eljutott egy-egy koktél, néhol személyesen a versenyző prezentálásában, néhol pedig recept formájában. A döntő magas szakmai színvonalával hűen tükrözte a világdöntő hangulatát, az elődöntő során megismert két hazai zsűritag mellé pedig további két, nemzetközi szakember csatlakozott.

A magyarországi döntő napján a koktélokat Elizaveta Evdokimova, a Bacardí Legacy Global Cocktail Competition 2013-as nyertese és a márka kelet-európai nagykövete, Alejandro Ouziel a Bacardí kelet-európai igazgatója, Kovács Kálmán a Bacardí magyarországi márka nagykövete és Nagy Zoltán, a Boutiq’ Bar tulajdonosa bírálta el.

„Fantasztikus volt látni, hogy milyen tehetségesek a résztvevők. A többi országhoz hasonlóan itt is erős volt a mezőny. Norbi igazán büszke lehet magára, kiemelkedően jó abban, amit csinál, és mindezt határtalan kreativitással képes prezentálni. Biztos vagyok abban, hogy az indulóknak jövőre sem lesz könnyű dolguk, hiszen az idei versennyel magasra tettük a lécet.” – értékelte a versenyt Elizaveta Evdokimova.

„Rendkívül izgalmas érzés, hogy én képviselhetem Magyarországot a világversenyen. Úgy gondolom, a versenynek köszönhetően nagyon sokat fejlődhettem, már emiatt is megérte a részvétel. Az előttem álló időszakban próbálok mindent megtenni azért, hogy külföldön is minél népszerűbb legyen az El Viajero. Az „utazó” koktél európai körútra indul, kaptam már meghívást Olaszországba, Angliába, Írországba és Spanyolországba is. De természetesen Magyarországról sem feledkezem el, itthon is próbálom tovább erősíteni a koktélom ismertségét. Mozgalmas hetek elé nézek, már a mai naptól elkezdem a felkészülést a San Franciscói döntőre.” – nyilatkozta Schök Norbert az eredményhirdetést követően.

A világversenyt áprilisban rendezik meg San Franciscóban, ahol 36 ország legjobb bártenderei küzdenek meg a végső győzelemért.

bacardi2Az El Viajero receptje:

Bacardí Carta Blanca 40 ml

P.X. sweet Sherry 15 ml

Limelé 10 ml

Kókuszvíz 50 ml

Chocolate bitter 1 dash