Védett sütemények, védett elnevezések

Szerző: | 2016.11.15 | Hírek, Konyha

A Magyar Élelmiszerkönyv Hagyományőrző cukrászati termékekkel kapcsolatos szabályozásáról (MÉ Irányelv) is szó esett a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének  szakmai napján. Elhangzott, hogy a kétségtelenül jószándékú törekvés nem mindenben érte el eredeti célját.

Ezért még az idei év végéig, legkésőbb a jövő év elejéig pontosítani fogják a védett cukrászati termékek alapanyag-összetételét és technológiai leírását. Különösen a krémes megnevezésénél fordultak elő bizonytalanságok, ezért az Élelmiszerkönyv szerint három elnevezést lehet majd használni: az eredeti előírások szerinti sütemény viselheti a krémes nevet, a több tejszínnel vagy három lappal készülő cukrászterméket megkülönböztető névvel lehet csak árulni. Az olcsóbb alapanyagokból (például pudingból) készülő verziókat teljesen át kell nevezni, például vaníliás kockaként lehet forgalomba hozni. A Magyar Élelmiszerkönyvben jelenleg szabályozott termékek: Dobostorta, Esterházy-torta vagy szelet, Indiáner fánk, Rigójancsi, Krémes, Francia krémes.

Tájékoztatás hangzott el továbbá a tepertős pogácsa „Hagyományos különleges termék” előállítására és jelölésére vonatkozóan. Tepertős pogácsa elnevezést csak akkor szabad használni, ha a termék előállítása a termékleírásnak megfelelően történik. A nem megfelelően készített termékek esetében tilos használni a – jellegű, -szerű, -típusú elnevezéseket. Az a cukrászat pedig, amelyik hagyományos tepertős pogácsát szeretne előállítani, az illetékes Járási Hivatalban ezt jeleznie kell.

A szakmai napon Selmeczi László ügyvezető bejelentette, hogy előbbre hozták a Magyarország Tortája és a Magyarország Cukormentes Tortája nevezési határidejét: mindkettőre 2017. január 31-éig lehet jelentkezni. A jövő évi győztes országtorták – az előző éviekkel együtt – védettséget fognak kapni.