Vegán fine dining Séfműhely Budaörsön

Szerző: | 2015.06.09 | Hírek, Konyha

A fenti kombináció nem csak első hallásra tűnik szokatlannak, épp ezért, amikor a Coninvest csapata megálmodta a Séfműhely tematikáját Lőrincz Györggyel, a Babel Delicate neves séfjével, nem tudták biztosan milyen fogadtatásra számíthatnak. Ám a komoly érdeklődés mellett elkészült menüsor még a legelkötelezettebb húsimádók tetszését is elnyerte.

Az ember mindig kockázatot vállal, ha valami egészen újjal próbálkozik. A Séfműhely még csak a második teltházas rendezvényén volt túl, ez a koncepció pedig gyökeresen eltért minden eddig megszokottól. Ám most már az esemény előtt egy héttel már többszörös volt a túljelentkezés.

Lőrincz György közelről sem vegán de még csak nem is vega. Kedvence a véres steak és élvezettel használja a nagy bárdot a konyhában. Elmesélte, hogy a vegán menüsor mögött hosszú hónapok kemény munkája rejlik: hosszas beszélgetések évtizedek óta vegánul étkezőkkel, kutatás, a külföldön már bevált praktikák felderítése és persze véget nem érő kísérletezések a konyhában.

A Coninvest bemutató konyháján főzés közben folyamatosan magyarázott és válaszolt a résztvevők kérdéseire. Kiderült, hogy minden fogást szinte teljesen allergénmentesen készít, így ételeiben nincsen se glutén, se laktóz és a hagyományos cukrot is fruktózra vagy nyírfacukorra cserélte.

A menüsort egy quinoa saláta nyitotta, pácolt zöldségekkel, zöld- és gránátalmás édeskömény guacamoléval. Ehhez a zöldségeket nyersen hagyta, éppen csak leforrázta, majd egy házi szójás-mirines pácot tett rájuk. Érdekességként elmondta, hogy a dél-amerikai gabonafélének, a quinoának olyan magas a tápértéke – száz grammban 368 kalória, 14 gramm fehérje és 64 gramm szénhidrát található -, hogy akár magában is kitenne egy teljes értékű étkezést.

coninvest_vegan2A második fogás tökfőzelék volt hamis fasírttal, amihez nem használ semmilyen sűrítő anyagot, csak tököt,  mandulatejjel főzve. A fasírt is sült tökből és Japánban termesztett adzuki babból készült, a hagyományos babok állaga ugyanis nem megfelelő erre a célra. Ráadásként minderre sült kápia-krém és a séf által préselt házi kaporolaj került.

Desszertként zöld teás mangó kompót készült, amihez mandulás kókusztej fagylaltot, friss gyümölcsöket és puffasztott rizst használt. A fogás trükkje, hogy némileg becsapja agyunkat, ugyanis a rizsszemek roppanásához még inkább a frissesség érzését kapcsoljuk hozzá.

A menüsor után Kertész Mirjam, a Coninvest tulajdonosaelmondta, hogy noha ő maga nem teljesen vega de el tudná képzelni az életét hús nélkül. Sajnos a magyar fine dining vegán irányzata nagyon szegényes pedig rengeteg potenciál lenne enne, és ő maga is „meghökkentően új ízkombinációkat” ismert meg ezen a Séfműhelyen.

A Coninvest Séfműhely sorozatban legközelebb október 13-án Kiripolszki István fogja elkápráztatni a résztvevőket egy borokkal kapcsolatos tematikával, ami hamarosan kiderül. Az eseményre a helyek ezen alkalommal is korlátozottak lesznek, így aki biztos szeretne benne lenni, hogy ott lesz már most jelentkezhet a zsofia.kucsera@coninvest.hu címen.