Véget ért a fiatal szakácsok vb-je

Szerző: | 2018.09.17 | Események, Hírek

Kanadai szakács nyerte az idén Taipeiben rendezett Ifjúsági Szakács Világbajnokságot, a dobogóra még a német és a finn versenyző állhatott fel.

A magyar színeket képviselő Kiss Erik, a Four Seasons Gresham Palace fiatal szakácsa ugyan derekasan helyt állt, ám nem szerzett érmet.

A Chaine des Rotisseurs világszervezet évente rendez világbajnokságot a nemzeti ifjúsági szakács és sommelier versenyek győzteseinek, az ifjú tehetségek fejlődésének támogatása és nemzetközi megmérettetése céljából. Az ifjúsági szakács világbajnokságon 27 év alatti 20-22 ifjú szakács versenyez, akik többszörösen díjazott és elismert – nem egy esetben Michelin-csillagos – éttermekben szereztek már néhány éves tapasztalatot.

A magyar Chaine Egyesület által 2018. június 7.-én Budapesten megrendezett nemzeti válogatót Kiss Erik a Four Seasons ifjú szakácsa nyerte, így ő képviselte hazánkat Taiwanon.

Az ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan 4 óra alatt egy 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort.

Az idén a verseny szervezői az egyik húsétel alapanyagát előre megadták. Taipeiben így számolni kell egy bárány fogással, mely lehetett az előétel vagy akár a főfogás is.

A versenyzők most is anonimként dolgoztak, nevüket és nemzetiségüket a zsűri tagjai nem ismerhették. A 12 tagú nemzetközi zsűri a szakma elismert tagjaiból válogatott szakemberekből állt.

A konyhában 3 tagú zsűri figyelte és elemezte a versenyzők készségét, az alkalmazott technológiát, a higiéniát, az anyagfelhasználás gazdaságosságát, a rendezett munkát. A 9 tagú kóstolózsűri a látványt, az ízeket értékelte és az előírt alapanyagok felhasználását pontozta.

A Taipei Ifjúsági Szakács Világbajnokságon Barka Áron, Maitre Rotisseur (Continental Hotel) negyedik alkalommal vett részt a nemzetközi zsűri munkájában, ez alkalommal a kóstoló zsűritagként (képünkön a jobb szélen).