Vegyes szüreti kép a borászatokban

Szerző: | 2016.11.01 | Hírek, Italsor

Bár az idei évben az árvizek, a szárazság és a hideg világszerte megnehezítette a bortermelők életét, szakértők szerint a 2016-os évjárat összességében jónak ígérkezik. Magyarország meglehetősen vegyes képet mutat: míg a Dunántúl egyes régióiban extrém károkat okozott az időjárás, addig az ország keleti és déli részén a bortermelők elégedettek, és sokat várnak az új boroktól.

A viszontagságos időjárás nyomán mennyiségi szempontból húsz év óta az idei a leggyengébb év a borágazatban világszerte – derült ki a nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet, az International Organisation of Vine and Wine (OIV) legfrissebb jelentéséből. Számos országban jégverés, szárazság és árvizek sújtották az ültetvényeket, ami az OIV szerint a bor árának emelkedésében is megmutatkozik majd. A világ bortermelése 2013-ban 276,6 millió hektoliterrel rekordot döntött, azóta viszont csökkenő tendenciát mutat. Tavalyhoz képest az idén várhatóan öt százalékkal, 259 millió hektoliterre csökken az össztermelés.

 

Rekord jégeső a Balaton északi partján

szuret2Az elmúlt hónapok időjárása Magyarországon is többfelé okozott problémákat a borászoknak. Elsősorban az ország nyugati területeit sújtó fagy- és jégkárok, illetve a szokásosnál több csapadék okolható azért, hogy vélhetően átlag alatti lesz az idei bormennyiség. Szerencsére azonban olyan borvidékek is vannak, ahol a minőség és a mennyiség egyaránt megfelel az optimista várakozásoknak.

Csopak környékén jól alakult az év egészen július 13-áig, amikor egy ötven éve nem tapasztalt jégeső elverte a legszebb szőlőterületeket Füred és Alsóörs között egy sávban. Jásdi István elmondta: a jégveréstől a szőlő immunrendszere legyengült, és attól kezdve intenzív növényvédelemre volt szükség. A jégkár hatása elsősorban a mennyiségben érezhető: területtől függően 20-50 százalékkal is csökkent a termés. A borvidéken a minőség jó átlagosnak mondható, szép savú, intenzív, nem túl vastag, de harmonikus borokat várnak az idei évtől. És a chardonnay például a legszebb évek termését idézi, de a cabernet franc is különlegesen jó évjáratot adhat.

 

Villány: ízes bogyók, virgonc savak

szuret1Szerencsésebben alakult a helyzet Villányban, amelyet elkerültek a jégesők. Bár a siklósi körzetben a kora tavaszi fagy némi kárt okozott, ezt idővel szinte teljesen kiheverte a szőlő. „Hála Istennek, nagyon szép szüretünk volt. Annak ellenére, hogy októberben néhányszor esett az eső, gyönyörű, egészséges, érett szőlőt hoztunk be” – mondta el Bock József, a Bock Pince tulajdonosa.

Szerinte aki a növényvédelmet jól eltalálta, és preventíven védekezett, az nagy eséllyel egészséges szőlőt szüretelhet akár még október végén, november elején is. Bock József a merlot-t és a cabernet franc-t külön is kiemelte, úgy véli, ez a két fajta idén nagyon jól „viselkedett” a borvidéken. A portugieser is nagyon szép zamatokkal rendelkezik, így kellemes, üde, gyümölcsös újborral jöhetnek ki november 11-én.

 

Mátra: szebb illatok, tartalmasabb borok

szuret4Ugyancsak optimista Molnár Gábor, a Mátrai borvidéken gazdálkodó abasári Molnár és Fiai Pincészet tulajdonosa. Amint elmondta, ebben az évben a lehető legjobban alakult az időjárás a borvidéken. „Nálunk nem voltak extrém kánikulai napok, a tartós meleg és a viszonylag kiegyenlített csapadékeloszlás kedvezett a szőlőnek. A szüreti időszak is szerencsésen alakult: augusztus végén esett egy kicsit, de utána optimális volt az időjárás: napközben meleg, éjszaka kellemesen hűvös volt a levegő. Nagyon jó minőségű szőlőket szüreteltünk, akár 2-3 mustfokkal is magasabb értékeket mértünk az elmúlt évek átlagához képest.”

Az Abasáron zászlósbornak számító olaszrizlinget például 21-23 mustfokokkal szedték le. Molnár Gábor szerint 2016-ban lényegesen magasabb termésátlagokkal számolnak a Mátrában, és a borok minőségét illetően is szép reményeik vannak. „A saját pincészetemben már palackozás előtt állunk a friss Irsai Olivérrel és a kékfrankos rozéval, mindkettő különösen jónak ígérkezik. Sokkal szebbek az illatok, tartalmasabb, ízben gazdagabb borokat kaptunk, mint az elmúlt években, pedig itt 2014 óta folyamatosan jó évjárataink vannak. Most úgy látom, a 2016-os szüretből több hosszabb életű, igazán tartalmas bor készülhet a Mátrában.”

Eger: kiváló pinot és chardonnay

Az egri bortermelők számára szintén jó évjáratnak ígérkezik a 2016-os – állítja Szerdahelyi Péter, a Kovács Nimród Borászat főborásza. Az Egri borvidéket is elkerülték a természeti csapások, a hosszú, meleg nyarat csak kétszer törte meg egy-egy csapadékosabb időszak. „Az ősz már kiegyensúlyozottabb volt, így összességében még jobb idényt zártunk, mint tavaly. A 2015-ös magas hozamok után idén is bőséges volt a termés Egerben. Szépen beértek a Nagy-Eged-hegyi szőlőink is, a többi dűlőnkből származó pinot noir és a chardonnay még a kiváló 2015-ös évjáratnál is magasabb minőséget ígérnek. Augusztusban a meleg nappalokat viszonylag hűvös éjszakák váltották, ennek köszönhetően a 2016-os év nagyon szép, gyümölcsös borokat fog eredményezni a borvidéken” – összegezte véleményét a főborász.

(Pince Művek)