Vendéglátós forgatókönyvek: az elkerülhetetlen áremelés

Szerző: | 2022.09.27 | Hírek

Az energia, és különösen a gáz árának emelkedése a legkülönfélébb forgatókönyvek kidolgozására készteti a vendéglátás szereplőit, azonban az elkerülhetetlen áremelés minden forgatókönyvben sarokpont, ahogy az a tétel is, hogy a válsággal az ágazatnak hosszú távon együtt kell élnie.

A lehetséges és működő megoldásokat – éttermek vezetőivel konzultálva – a Figyelő szedte csokorba, hangsúlyozva, hogy a vendéglátás épp egy sötét alagútban menetel, és szemmel láthatóan nem tudja mikor ér ki a világosra.

Mint a cikk rámutat, az éttermek jelentős része nagy energiafogyasztónak számít, így jellemzően hosszútávú fogyasztási szerződéseket köt a szolgáltatókkal. Sokaknak most, jár, vagy járt le a szerződése, az újakat már a jelenlegi árak sokszorosáért tudják csak megkötni. Így azok jártak jól, akik a pandémia alatt újrakötötték a szerződéseiket, ezért nincsenek annyira kitéve az elszabadult áraknak.

A helyzet azonban az, hogy a modern konyhával felszerelt éttermeknek (főként a fővárosban és a nagy városokban) nem elsősorban az energiaárak növekedése okozza a legnagyobb fejtörést, hanem az, hogy kinek adjanak el szolgáltatást, ha jelentősen csökken a fizetőképes kereslet.

Mérész Ferenc, a debreceni Régi Városházával éppen szemben elhelyezkedő Belga étterem tulajdonosa úgy véli, az energiabeszerzés problémájára a szabadpiac hozhatja meg a megoldást. Ő szeptember végén lejáró hosszú távú gázszerződése helyett nem köt újat, inkább az aktuális tőzsdei áron történő vásárlás mellett döntött, mivel fix áras hosszú távú szerződést csak a korábbi ár kilencszereséért tudott volna kötni, miközben az aktuális ár jelenleg „csak” mintegy hétszerese a korábbinak. Számokra lebontva: a korábbi 5,2 millió forint helyett a jelenlegi legjobb ár mellett évi 34 milliós gázszámlával kellene számolnia.

Mérész Ferenc úgy véli, a megnövekedett költségekhez igazodó áremelés nem kivitelezhető, egy ennél mérsékeltebb mértékű, 20-30 százalékos áremelésre azonban mindenképpen szükség van.

Egyszerre zúdult rá a lakosságra és a vállalkozásokra az energiaválság, és mindenki a megtakarításra törekszik, Fotó: 123rf.com

Barabás Zoltán, a Fanny-Line Kft., ezen belül több vendéglátóhely tulajdonosa szerint főként azok kerülhetnek nagyon nehéz helyzetbe, akiknek nem sikerült magukat költségoldalról némiképp bebiztosítani. Ő korábban is nagy tételben vásárló energiakereskedőn keresztül, hosszú távú szerződésekkel biztosította vállalkozása számára a szükséges energiát, ami most komoly költségelőnynek bizonyul. Szemben a jelenlegi közel tízszeres szorzóval, a hároméves szerződésének köszönhetően ő „csak” háromszoros áron kapja az energiát az előzőekhez képest. Költségarányos megközelítésben ez úgy néz ki, hogy míg korábban az energia 10 százalékkal szerepelt a költségkosárban, most ez az arány 30 százalék lesz. Ha nem ezt a megoldást választotta volna, nem tudott volna életben maradni.

Barabás Zoltán szerint a kiadási oldal annyira erőteljesen nőtt, hogy pusztán áremeléssel nem lehet stabilizálni a vállalkozás helyzetét, mert a piac nem képes megfizetni ekkora ugrást. Egyszerre zúdult rá a lakosságra és a vállalkozásokra ez az energiaválság, és gyakorlatilag, mindenki a megtakarításra törekszik.

Az árrés így beszűkül, ezért további bevételi forrásokhoz kell jutni ahhoz, hogy a költségeket fedezni tudjuk.

(Folytatása következik…)