Veres Istvánék 11-ik helyen végeztek Lyonban

Szerző: | 2021.09.28 | Bocuse d'Or, Hírek

 Az erős középmezőnyben szerepelt a magyar csapat a Bocuse d’Or lyoni döntőjén.

A szokásos január végi időpont helyett először tavasz végére, majd szeptember végére halasztották minden idők legnagyobb presztízsű szakácsversenyének döntőjét. A résztvevő országok maximális felkészültséggel vettek részt a Bocuse d’Oron, és a zsűri egyöntetű véleménye szerint nagyon kiegyenlített versenyzésnek lehettünk tanúi.

Magán a versenyen tehát kevéssé érződött, hogy lassan két év járványhelyzet után került megrendezésre, a távolmaradt országok, a helyszín előtt felállított egészségügyi sátor és a félig üres lelátókon kívül a verseny színvonalán nem hagyott nyomot a vírus.

A SIRHA verseny-rendezvényeinek végig volt magyar vonatkozása, hiszen az egyik műsorvezető Jókuti András volt, aki lehengerlő stílusával nagyban hozzájárult a hangulathoz.

A résztvevő csapatoknak a szokott módon két ételt kellett készíteniük. Ami a hústémát illeti, a Bocuse d’Or történetében először egyforma tálat kaptak a csapatok, tehát mindenkinek ugyanolyan tálon kellett bemutatni a hústémát. A tál kiegészült egy fém edénnyel, ebben egy „ragut” kellett tálalni. Ez lett a hús harmadik köreteleme, amelyet zöldségekből és magvakból készítettek a csapatok.

A szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett prezentálni, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.A magyar csapat hústémája a következő elemekből tevődött össze: Brezírozott marhastefánia. Kétféle vegán burgonyaköret: konfitált burgonya hagymadzsemmel, savanyított kaprilevéllel és kakukkfűvel. Ropogós burgonyapuffancs burgonyapürével. Zöldség friccasse. Brokkoli és sült cékla saláta tormával és almával.Az elviteles téma előétele ratatouille tart konfitált paradicsommal volt, paradicsom vinaigrette-tel és petrezselyem olajjal. A főétel garnélával töltött derelye volt, amely fehér paradicsom szósszal, grillezett paradicsommal és garnéla bisque-kel került a magyar csapat elviteles dobozába. Desszertként paradicsom-eper-bodza baba készült.

A Bocuse d’Or 2021-es döntőjén a következő eredmények születtek:

Social Commitment díj: Columbia

Legjobb commis: Svájc

A legjobb elviteles téma: Svédország

A legjobb hústál: Izland

Bronz: Norvégia

Ezüst: Dánia

Arany: Franciaország

 

A SIRHA Lyon területén felállított magyar stand az egész kiállítás alatt vonzotta a nemzetközi szakembereket. A látogatók közelebbről is megismerhették a magyar gasztronómia néhány gyöngyszemét, és persze a kiváló magyar borokat is. Ennek azért is van most kiemelt jelentősége, mert 2022 márciusában Magyarországon kerül majd sor a Bocuse d’Or európai válogatójára.

Széll Tamás és Hamvas Zoltán Habsburg Györggyel

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia éppezért gőzerővel készül a következő versenyre, és október 21-én már le is bonyolítja a magyar döntőt, amelyen Adamek Balázs, Dalnoki Bence, Huszár Tibor, Kelemen Roland és Veres István méri össze tudását.

A verseny egyik műsorvezetője Jókuti András volt.

Fotók: Magyar Bocuse d’Or Akadémia/Fekete Antonio