A világ legjobb borai között egy tokaji aszú

Szerző: | 2017.11.22 | Hírek, Italsor

A Dereszla Pincészet 2009-es ötputtonyos aszúja a Wine Enthusiast magazin top 100-as listáján a 20. helyet érdemelte ki.

A Dereszla aszúja egyébként 95 pontot ért el a magazin tesztjén. A leírás szerint „ez az aranyszínű bor ínycsiklandó tejkaramella, vanília, karamell és ananász-torta illatokat kínál. Ízében szárított barack, mangó, lépes méz és marcipános jegyek fedezhetőek fel, elegánsan telt és kiegyensúlyozottak savai. Már most is élvezhető, de a pincében még legalább egy évtizedig eltartható.”

A borászat közleménye szerint ez az elismerés nemcsak a Dereszla Pincészet, hanem a tokaji borvidék és Magyarország borászati sikere is. A pincészet bora ezzel az elismeréssel harmadszor került fel a világ száz legjobb borát összesítő, nemzetközileg is elismert listára. A Bai Edit főborász által készített borok közül legutóbb a 2007-es évjáratú ötputtonyos aszú lett egy másik vezető borszakmai magazin, a Wine Spectator Top 100 listáján 20. helyezett.

A Dereszla Pincészet jelenleg két helyen mintegy nyolcezer mázsa szőlőt dolgoz fel 130 hektár területről. Az aszúborok mellett egyre jelentősebb a száraz és pezsgő borok készítése. Borainak 80 százalékát külföldön, több mint 40 országban értékesíti, amelyek közül a legjelentősebbek Franciaország, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, a skandináv országok és Lengyelország.

A Wine Enthusiast magazint 1988-ban alapították, fő célkitűzése, hogy a világ borairól hiteles információkat adjon a borkedvelőknek.

(MTI-Vendéglátás)