A világ legjobb éttermeinek júniusra már vannak terveik

Szerző: | 2020.04.07 | Hírek

Bemutatjuk, hogy a világ legjobb éttermei hogyan próbálják túlélni ezt az időszakot, és milyen reményekkel néznek a jövőbe. Elsőként a World’s 50 Best Restaurants lista élén álló éttermeket néztük meg.

Optimizmus és jótékonyság

A World’s 50 Best Restaurants listájának élén 2019 júniusa óta a franciaországi Mentonban található Mirazur áll, Mauro Colagreco séf vezetésével. A három Michelin-csillagos étterem ugyan jelenleg zárva van, rendkívüli optimizmussal azonban a foglalást megnyitották már a júniusi hónapra is, és most már lehet foglalni júliusra, augusztusra és szeptemberre is. Ezt egy Facebook posztban tette közé az étterem vezetősége, azzal az indokkal, hogy egyrészt a remény nagyon fontos, másrészt a szakma túléléséhez szükség van arra, hogy a kényszerszünet után újra megteljen az étterem, és ez a kis helyi beszállítók és a kézművesek túlélésének kulcsa is.

Mauro Colagreco jótékonysági munkában

Mauro Colagreco addig sem tétlenkedik, összefogva egy nagy kezdeményezést az energiáit jótékonyságba fekteti, és csapatával az egészségügyben dolgozóknak készít ételt.

A Noma egy nyitott könyv

A több alkalommal a lista élén szereplő, jelenleg azonban „csak” második Nomát nyilván senkinek sem kell bemutatni. A koppenhágai étterem kultikus séfje, Rene Redzepi hosszú levélben fordult vendégeihez, amelyben még az alkalmazottak pénzügyi megoldásait is megosztja a követőkkel. Redzepi hangsúlyozza, hogy nem pánik üzemmódba váltanak, hanem családi üzemmódba. A dolgozók a kényszerszünetben nem kapnak fizetést, kiegészítő magán egészségbiztosítási hozzájárulást viszont igen, akárcsak ételt minden napra. Azt is kéri, hogy aki teheti, ne hagyja veszni foglalását, hanem tegye át későbbi időpontra, valamint ajándékkártya vásárlásra is ösztönzi a vendégeket. Végül az egész iparág nevében kéri a dán kormányt, hogy segítse életben maradni az éttermeket és termelőket.

A Noma ajtaja csak résnyire van nyitva
Forrás: Facebook

A Nomában különben jelenleg egy olyan voucherrel próbálják menteni a menthetőt, amely a megvásárlójának garantálja a jövőbeni foglalás sikerességét. Aki megveszi ezt a vouchert, az előbb foglalhat, minthogy megnyitnák a foglalást a nagyközönség számára, ami bizony a Nomában, és úgy általában a listának ezen a részén meglehetősen nagy érték.

Szűkszavúan, offline üzemmódban

Az ötvenes lista harmadik helyén a spanyolországi Atxondóban található Asador Etxebarri áll, Victor Arguinzoniz vezetésével. Az elsősorban a grillel és mindenféle tüzes technológiával operáló csúcsétterem meglehetősen szűkszavú kommunikációt alkalmaz a járványhelyzetre reagálva, foglalási rendszerében azonban júniusra már lehet asztalt foglalni, viszont még a szokásos 30-nál is kevesebb hely áll majd rendelkezésre, mert a terv az, hogy júniustól bepótolják az elmaradt foglalásokat is.

Az Asador Etxebarri egyébként annyira magabiztos hely, hogy nincsen hivatalos Facebook és Instagram oldala.