Vizsgálja az olasz borokat a NÉBIH

Szerző: | 2015.08.14 | Alapanyagok, Hírek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága az elmúlt években folyamatosan, kiemelten és tételesen ellenőrizte az Olaszországból származó bortételeket is.

A NÉBIH az első nemzetközi hírek megjelenését követően haladéktalanul és soron kívül megkezdte a borhamisítás botrányban érintett olasz cégektől származó, hazánkba importált készleteket ellenőrzését és mintegy 50.000 hl bort zárolt. A laboratóriumi vizsgálatok során a termékek összetételével kapcsolatos kifogás eddig nem merült fel, csupán érzékszervi hibák akadtak.

Az ügyben a Földművelésügyi Minisztérium (FM) azonnali hivatalos tájékoztatást kért az illetékes olasz borászati hatóságtól, valamint a mintákat vizsgáló laboratóriumtól is. A kapcsolatfelvétel eredményeként augusztus 5-én létrejött egyeztető tárgyaláson a magyar szakemberek garanciát kértek az olasz szakmai delegáció tagjaitól arról, hogy a Magyarországra beérkezett bortételek a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően készültek, azok nyomon követése biztosított. Az olasz képviselők az adatok hivatalos formában történő bekérését kérték a magyar szakemberektől, melyet az illetékes olasz minisztériumnál kell megtenni. Amíg az olasz hatóságok nem adnak megfelelő garanciát a tételek eredetére vonatkozóan, addig azok Magyarországon nem hozhatók kereskedelmi forgalomba.

A hazánkba érkező lédig borászati termékek mennyisége – az utóbbi évek szigorú hatósági ellenőrzéseinek köszönhetően – évről-évre jelentős csökkenést mutat. 2013-ban több mint 535.000 hl bor érkezett Magyarországra feldolgozás és kiszerelés céljából, míg 2014-ben mintegy 300.000 hl, 2015 első félévében pedig 125.000 hl. (Ezzel szemben a Magyarországról évente exportált borászati termékek mennyisége mintegy 650.000 hl.)