December elején a vörösekről szól a Balaton

Szerző: | 2017.11.15 | Események, Hírek

Hagyományosan, mikulás előtti szombaton, december 2-án immár harmadszor nyitja meg csopaki borteraszának ajtaját Jásdi István a balatoni vörösbor iránt érdeklődő közönségnek.

A borteraszon megrendezett Vörös Balaton elnevezésű eseményre délután 1 és 6 óra között kerül sor, a befogadó kapacitás függvényében idén a férőhelyek száma 60 főnél lett meghúzva. A 2017-es év Borászok Borásza által szervezett rendezvényre kevesebb, mint egy hét alatt fogytak el a jegyek. Borászokkal, vendégekkel és sajtósokkal együtt így is közel 100 emberre számítanak a szervezők, a Kóstolom Csapata.

A borászok személyesen Jásdi István meghívására érkeznek majd a magyar tenger partjáról, idén szám szerint 11-en: 2HA Szőlőbirtok és Pincészet, Figula Pincészet, Gellavilla, Guden Kisbirtok, Homola Pincészet, Kislaki Bormanufaktúra, Pálffy Szőlőbirtok és Pince, Petrányi Pince, Szent Donát Birtok, Villa Tolnay, Von Beőthy Pince.

„Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Vörös Balaton. Miért éppen télen? Az ilyen rendezvények azért kellenek, hogy ezek a felismerések eljussanak a borértők szélesebb rétegeihez. Nyáron, amikor minden tele van vendégekkel, nem nagyon van alkalom elmélyült műhely-munkára vagy borász-borissza beszélgetésekre. Ilyenkor, Mikulás előtt ehhez is ideális az időpont.”  – nyilatkozta Jásdi István az esemény időpontjának kiválasztását illetően.

Szintén hagyománnyá vált, hogy a rendezvény előtti napon Jásdi István és a meghívott borász vendégek zártkörű szakmai napot tartanak, amelyen aktuális kérdéseket vitatnak meg egy-egy pohár vörösbor mellett. Idén a központi kérdés témaköre a Balaton vörösbora lesz, azaz az egybegyűlt borászok keresik azt a kékszőlőt, amely olyan ikonikus bort adhat majd a balatoni vörösök között, mint amilyet az Olaszrizling a fehérek között.