100 éves a Naschmarkt

Szerző: | 2016.08.30 | Hírek, Külföld

Kétnapos születésnapi bulival ünnepli 100. születésnapját a bécsi Naschmarkt 2016. szeptember 2. és 3. között. Az osztrák főváros egyik legismertebb és legkedveltebb piacán hetente 64 ezren fordulnak meg.

Látványkonyha, koncertek, nyereményjáték, felolvasóest, gyerekprogram és a piac történetét bemutató vezetett séta egyaránt szerepel az idén 100. jubileumát ünneplő Naschmarkt születésnapi programján 2016. szeptember 2-3-án. A bécsiek és a turisták körében egyaránt nagy népszerűségnek örvendő piacról még 360 fokos videó is készült ez alkalomból.

2,3 hektáros területével a Naschmarkt Bécs legnagyobb piaca, és fontos szerepet játszik az osztrák főváros lakóinak ellátásában. Mai formájában 1916-ban nyitotta meg kapuit, Otto Wagner tervei alapján. Nagyjából a mai Karlsplatz helyén már korábban is működött ugyan egy piac, a város nagyszabású modernizációja és átépítése miatt azonban a századforduló környékén át kellett költöznie a Wienfluss fölé. Az eredeti elképzelés az volt, hogy csak átmenetileg marad itt, a végleges helye pedig egy vásárcsarnokban lesz. Aztán jött az első világháború, majd a második, a bécsiek meg ott és úgy szerették, ahol van.

A piacon ma 123 állandó standnál kínálják a keresekedők a friss zöldséget és gyümölcsöt, 60 helyet pedig a termelőknek tartanak fenn. De nem csak a rendkívül gazdag és különleges árukészlet – például 250 féle fűszer, 300 fajta sajt és 60 féle ecet – vonza a heti 64 ezer látogatót, hanem a gasztronómia és a vásárlási lehetőség sajátos keveréke is. Egy rántotta valamelyik standnál, aztán indulhat a bevásárlás, vagy éppen fordítva. Munka után összeszedik a másnapi ebédhez valókat, aztán még beülnek valamelyik vendéglőbe egy fröccsre. Michael Horak, a bécsi piacfelügyelet munkatársa szerint a Naschmarkt titka abban rejlik, hogy „itt kicsit úgy érzik magukat az emberek, mintha nyaralnának. Belépnek egy másik világba és elmerülnek a színes forgatagban”.

Hogy ez így maradhasson az elkövetkező száz évben is, 2010 és 2015 között teljes körűen felújították a piacot: kicserélték az összes víz-, szennyvíz- és villanyvezetéket és akadálymentesítették a területet.