„Olyan emberekkel dolgozunk, akik boldogok, hogy dolgozhatnak”

Szerző: | 2020.06.10 | Hírek

Szerencsére itthon is van példa arra, hogy egy étteremben kizárólag megváltozott munkaképességű alkalmazottak vannak, és a hely működik. Most Belgiumból mutatunk egy nem akármilyen példát.

Brüsszelben található a 65 Degrés nevű fine dining étterem, amely nem mellesleg első helyen szerepel az étkezdék között a belga TripAdvisiron. Ez különösen nagy érdem, ha figyelembe vesszük, hogy az étteremben szinte kizárólag Down-szindrómások dolgoznak. A 65 Degrés mintegy 2000 étterem közül vívta ki magának ezt a címet, és a legtöbb pozitív review a személyzetnek van címezve az értékelő oldalon. Az étterem 2018-ban nyitott meg, részben mint fine dining étterem, részben mint egy társadalmi szerepvállalás, melynek célja a Down-szindrómások befogadása a mindennapokba.

A 65 Degrés egyébként azért ezt a nevet kapta, mert ezen a hőfokon készül a tökéletes tojás, és olyan vállalkozók alapították, akik nagy éttermi múlttal rendelkeznek, részben egy catering vállalkozásnak, részben egy francia konyhára épülő étteremnek köszönhetően Brüsszel egyik legmenőbb negyedében, a Chatelain-ben. Az alapítók éttermükkel természetesen az érzékenyítést is célul tűzték ki.

Valentin Cogels a finedininglovers.com-nak nagyon hasonló gondolatokat fogalmazott meg, mint a budapesti Ízlelő egyik tulajdonosa:

„Olyan emberekkel dolgozunk, akik boldogok, hogy dolgozhatnak, és minden nap örömmel jönnek munkába – mondta. – Amikor ők kérdezik meg a vendéget, hogy vannak, milyen napjuk volt, az tényleg őszinte kérdés, és ezt a vendégek nagyon szeretik és becsülik.”

A 65 Degrés nyereségesen működik.