Jelentős visszaesés a párizsi szállodaiparban

Szerző: | 2015.11.18 | Hírek, Külföld

Három nappal a párizsi merényleteket követően a francia főváros szállodái és éttermei már jelentős visszaesést tapasztalnak.

Elsősorban az ázsiai és dél-amerikai vendégek halasztják el párizsi útjaikat, ami „nehéz hónapokat” jelez előre a januári terrortámadások után lassan magára talált szektornak.

„Szombat óta sorozatosak a lemondások a szállodaiparban, és ez a következő két-három hónapra is vonatkozik” – mondta Didier Le Calvez, az egyik legnagyobb presztízsű párizsi szálloda, a Le Bristol vezetője a France2 közszolgálati televízió híradójában. A szállodaigazgató legalább 30 százalékos visszaesésre számít a luxushotelben a karácsonyig tartó időszakban.

A merényletek hírére az elmúlt hétvégére a foglalások nyolcvan százalékát lemondták a francia főváros szállodáiban.

„A következő hónapok is nehezek lesznek, ahogy az a januárt merényletek után is történt. Épp hogy helyreállt minden októberre, a november és december pedig már nagyon jónak ígérkezett. De novemberben legalább 50 százalékos bevételkiesést fogunk tapasztalni a szállodaiparban” – vélte Didier Le Calvet.

Hasonló visszaesést tapasztalnak foglalásainkban a fővárosi éttermek is. „A lemondások elsősorban a szállodaipart, a rendezvények ételszolgáltatásait illetik, ugyanis nagyon sok vásárt, szakmai találkozót, nagyobb rendezvényeket mondanak le a szervezők – jelezte Didier Chenet, a vendéglátóipari dolgozók szakszervezete részéről. „Adatokkal még nehéz lenne szolgálni, de a gazdasági hatás nagyon jelentős lesz az egész ágazat számára, ahogy az januárban és az 1995-ös metrórobbantásokkor történt – mondta a szakszervezeti vezető.

A vendéglátóipari vállalkozók legfőbb szervezte, az UMIH – amelyhez az a Le Petit Cambodge nevű étterem is tartozik, amelynek teraszán több embert megöltek péntek este a merénylők – gyűjtést indított a merényletekben célba vett belvárosi éttermek és kávézók támogatására, s támogatást kért a francia kormánytól is.

A vendéglátóhelyek teraszai a Szent Márton csatorna és a Bastille negyed környékén egyébként meglepő módon továbbra is tele vannak. A kávézók francia televíziók által megkérdezett párizsi vendégei elmondták, hogy nem akarnak szokásaikon változtatni a merényleteket követően sem, mert akkor a terroristák elérnék azt a céljukat, hogy az emberek féljenek, és megszűnne Párizs mozgalmas társasági élete.

Eközben annak ellenére, hogy a párizsi tömegközlekedés mindenhol működik, a francia főváros közlekedése kedden reggel szinte teljesen lebénult, a körgyűrűn rekordhosszú, 530 kilométeres dugó alakult ki, ami arra utal, hogy az emberek félnek a tömegközlekedési járműveket használni, és egyelőre szívesebben közlekednek saját gépkocsikkal.

A francia idegenforgalmi hivatal, az Atout France folyamatosan frissülő összeállítása a fontosabb információkról itt olvasható: http://ee.france.fr/hu/information/tudnivalok-parizsba-utazoknak-merenyletet-koevetoen

 

.