300 milliárdos támogatás szálláshelyfejlesztésre

Szerző: | 2017.07.04 | Fejlesztések, Hírek

Magyarország eddigi legnagyobb szállásfejlesztési támogatási konstrukcióját jelentette be július 3-án a nemzeti fejlesztési miniszter és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezetője.

Ezzel egyúttal elindult a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program is, amelynek a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció a zászlóshajó projektje. A vissza nem térítendő forrásokra épülő támogatási konstrukciót július végégig szakmai konzultációra bocsájtja az MTÜ. A beérkezett észrevételek, vélemények feldolgozása után a támogatási igényeket szeptember 1-jétől lehet majd benyújtani. A támogatáshoz igénybe vehető kedvező hitelkonstrukciót a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. elnök-vezérigazgatója mutatta be.

A szálláshelyfejlesztési támogatási konstrukcióról, a hozzá kifejlesztett hiteltermékről, valamint a programot kísérő együttműködés részleteiről közös sajtótájékoztatón beszélt Dr. Seszták Miklós fejlesztési miniszter, Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója, Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója és Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

„A Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció a 2030-ig tartó futamidő végéig 2000 szálláshely, a fővároson kívüli kereskedelmi szálláshelyek zömét kitevő szállodák és panziók minőségi fejlesztését teszi lehetővé. A minden idők legnagyobb hazai szállásfejlesztési programjának finanszírozását a kormányzat a program 2030-ig tartó teljes futamidejére biztosítani fogja a hazai költségvetés forrásaiból” – jelentette ki Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. „Mindez óriási lendületet ad majd ahhoz, hogy a sikerágazat elérhesse ambiciózus célját, a turizmus közvetlen és közvetett GDP-hozzájárulásának a jelenlegi 10%-ról 16%-ra való növelését 2019 végéig”.

Guller Zoltán elmondta: „2016-ban rekordévet könyvelhetett el Magyarország turizmusa, a fenntartható sikerhez azonban, a legnagyobb turisztikai potenciállal rendelkező térségekben további fejlesztésekre van szükség. A Kisfaludy Program zászlóshajó projektjének, a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukciónak legfontosabb törekvése, hogy a stratégiai turizmusfejlesztési célokhoz illeszkedő, azaz üzletileg is hosszútávon fenntartható, versenyképességet javító szálláshelyi fejlesztések jöjjenek létre, első ütemben a kis- és középvállalkozások támogatásával. Ezzel lehetőségből valósággá válik a szállodai szektor minőségi szintlépése, megvalósul a paradigmaváltás a kereskedelmi szálláshelyek bevételi szempontból legjelentősebb szegmenseiben.

Az új támogatási konstrukciót az MTÜ július 3-ától a hónap végégig társadalmi egyeztetésre bocsájtja és széleskörű szakmai konzultáció során kívánja véglegesíteni. A támogatási konstrukció felhívása a kisfaludyprogram.hu weboldalon érhető el, a szakmai konzultáció keretében érkező észrevételeket pedig a palyazat@mtu.gov.hu e-mail címen várja az MTÜ. A fejlesztési források igénylésére pedig már szeptember elsejétől lehetőségük lesz a szállodák és panziók tulajdonosainak.

 

Kedvezményes hitel

Mivel az MTÜ által ütemezetten meghirdetett Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció keretében a pályázók a tervezett fejlesztéseiknek átlagosan legfeljebb 50 százalékát fedezhetik, az MTÜ és az MFB együttműködésének köszönhetően a hiányzó rész biztosításához felhasználhatják az MFB ehhez a programhoz kifejlesztett kedvezményes kamatozású hiteltermékét.

Az MTÜ és az MFB együttműködése túlmutat a szeptember elején induló programokon. A jövőben a turisztikai fejlesztési programok lebonyolítása során az MFB lesz az MTÜ stratégiai banki partnere. Összehangolják továbbá a termékfejlesztést, az új programokról szóló kommunikációt, valamint szakértői együttműködést is folytatnak a pályázatok és hiteltermékek kidolgozása és működtetése közben.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége is üdvözli és partnerként támogatja, hogy az MTÜ elindítja szálláshely-fejlesztéseket támogató programját, amivel elkezdődhetnek a pénzügyi-gazdasági válság miatt elhalasztott karbantartások, korszerűsítések, minőségjavító fejlesztések. Könnyid László szerint ez azért is fontos, mert az utazók elvárják a kifogástalan minőséget. Az átgondolt fejlesztések eredményként a magyar szállodák az egyre magasabb hazai vendégigények teljesítése mellett egy intenzív nemzetközi piaci környezetben is sikeresebben képesek megállni a helyüket. A támogatás felhasználásával a szálláshelyek sikeresen teljesíthetik egyúttal a Hotelstars Union minősítési rendszer előírásait is, amely amellett, hogy Magyarországon a szállodák minősítő nemzeti védjegye is, egyúttal egy közel 500 milliós európai uniós piacon, 17 tagországban jelenti ugyanazt a garanciát a vendégek számára a csillagok számával kifejezett minőségre.