Széll Tamás és Szabó Kevin bizakodva várják a szerda esti eredményhirdetést, hiszen sikerült mindent a tervek szerint kivitelezniük a Bocuse d’Or lyoni döntőjének első versenynapján.
A kétnapos döntő első napján rendkívül erős mezőnyben indult a magyar csapat, akik a 12-es boxban készítették és utolsóként tálalták a két versenyfeladatot, a bresse-i csirkéből készült húsételt és a vegán tányértémát, amelyhez több mint 140 növényi összetevőből válogathattak a felkészülés során. A versenynap erősségét mutatja, hogy a 24 döntős csapatból a kedden porondra lépő 12 között kaptak helyet a hét alkalommal győztes franciák, az ötszörös győztes norvégok, illetve a számtalan alkalommal a dobogón végző svéd és dán csapatok, vagy épp az utóbbi években a gasztronómiai érdeklődés középpontjába került Japán is. Bár a sors hozta úgy, hogy az első versenynapra ilyen hihetetlen erős mezőny állt össze, a szerdán versenyző országok csapatai között is van néhány nagy gasztronómiai múltú, tapasztalt nemzet.
Az óramű pontossággal zajló csapatmunka során a magyar versenyzőknek sikerült véghezvinniük a többhetes felkészülés során kialakított elképzeléseiket, és mind a két kompozíciót magas színvonalon, a rangos nemzetközi zsűri elvárásainak megfelelve kivitelezni.
Az idei verseny során különösen fontos elvárás a nemzeti karakter megjelenítése a tál és a tányér témájában. A hazai csapat ezt a magyar gasztronómiai kultúra egyik tradicionális elemének, a savanyításnak jelentős használatával, illetve a magyar erdő hangulatának és alapanyagainak beemelésével kívánta érvényre juttatni, amit maradéktalanul sikerült is megvalósítaniuk. Ennek megfelelően került a „Gyökerek és levelek alatt” elnevezésű vegán témába többek között tokaji bor, tokaji ecet, tökmag, savanyított erdei medvehagyma, zeller, magyar szarvasgomba és paprika, míg a „Magyar téli erdő” fantázianevű húskompozícióba a tokaji furmint és aszú, mangalica sonka és szalonna, kacsamáj és savanyított gyökérzöldségek.
Az első versenynapot követően mind a kóstoló, mind a versenykonyhában végzett munka tisztaságát, fenntarthatóságát és higiéniáját értékelő konyhai zsűri meghozza pontszámait, azonban ezeket kizárólag a szerdai, második versenynapot követően, a végső eredményhirdetés alkalmával ismerheti meg a közönség, este hat órától.
A magyar csapat európai győzelme miatt nemcsak Széll Tamásék szereplését övezi hatalmas várakozás – idén rekordszámú, több mint 300 fős csapat szurkol neki a helyszínen – , de a magyar gasztronómia iránt is megnövekedett az érdeklődés. A SIRHA VIP részlegében felállított magyar stand is nagy sikert arat, és a borok mellett a magyar alapanyagokból készített ételeket is kóstolhatnak a látogatók. Itt az Arany Kaviár, a Kistücsök, a Bock Bisztró és a Stand 25 éttermek képviselői készítik az egyes fogásokat.
Széll Tamás menüje:
Vegán téma
Betekintés a magyar konyha kultúrába & történelembe
A menüben fellelhető tokaji bor, tokaji ecet, tökmag, erdei medvehagyma, zeller, magyar szarvasgomba & paprika
„Gyökerek & Levelek alatt”
Grillezett zeller, magyar szarvasgomba, savanyított erdei medvehagyma & tökmag
Cékla, gombák, sült fokhagyma & virágok roppanós levélkével
Sárgacékla & Hagymadzsem savanyított bodzával, Tokaji furmint, paprika & mustármag
Körte petrezselyem olajban konfitálva petrezselyemszárral
Pirított póréhagyma, fekete bors & savanyított citrom
Roppanós „gyökér” & csicsókapüré
„Dió” & Gombazselé
Tokaji ecet gyöngyök & savanyított répák
Mártás:
Petrezselyemkrém
Grillezett zellermártás dióval & magyar szarvasgomba
Bresse-i csirke & tenger gyümölcsei
Betekintés a magyar konyha kultúrába & történelembe
A menüben fellelhető Tokaji furmint & aszú, mangalica sonka & szalonna, tökmag, kacsamáj & paprika
„Magyar téli erdő”
Grillezett csirkecomb, szárny & belsőségek
Homár, fűszerek & erdei gombák
Csirkemell mozaik ropogós csirkebőrrel, csirkezsír & roppanós „tölgyfalevélkék”
Folyami rák paprikával, petrezselyem krém & homárhab
Köretek:
Sárgacékla & hagymadzsem savanyított gyökérzöldségekkel, Kisasszondi sajtmártás & magyar szarvasgomba
”Tartlet virág”
Marinált zöldborsó savanyított citrommal & mangalica sonka & csicsókapüré
Céklazselé meggyecettel, sült kacsamáj & zöldalma, mustár- és tökmag, sóskavirág
Mártás
Csirke jus grillezett csirkecombbal, Tokaji furmint & aszú, fekete bors, savanyított fenyő & barnított vaj