A Noma Sydneybe költözik

Szerző: | 2015.07.27 | Hírek, Külföld

A világ egyik legjobb étterme, a René Redzepi nevével fémjelzett koppenhágai Noma átmenetileg Sydneybe költözik. A januárban nyíló, 10 hétig üzemelő pop-up étterembe az étterem hatvan fős személyzete is utazik.

Redzepi az ausztrál Herald Sun-nak adott interjújában elmondta: „a Nomában immár mindenkinek gyerekei vannak vagy éppen házasodik. Ki akartuk próbálni magunkat egy pop-uppal, és hol máshol tehettük volna meg, mint Ausztráliában?” És nem mellesleg, őt magát is lázba hozta a gondolat, hogy három gyereke a dán télből elmenekülve megtanulhat szörfözni.

A séf már több hetet töltött a déli kontinensen és kipróbálta az őshonos ausztrál bushmanok tradicionális ételeit, ami szerinte olyan volt, mint egy kirándulás a Holdra. „Az ételek itt akár 50 ezer éves múltra tekintenek vissza, emiatt rendkívül egyediek és különlegesek… Mindig is vonzott az ausztrál vidék elképesztő változatossága, amihez hasonlót sehol máshol nem láttam még.

Ausztrália az őslakosok kultúráját a világ minden részéről érkező bevándorlókéval vegyíti, aminek az eredménye nagyon inspiráló, és tökéletes hely a tanulásra.”

A séf már korábban is szívesen foglalkozott a dán őshonos alapanyagok kreatív felhasználásával, gyakorta a skandináv erdők bizarr termésivel dobta fel kreációit. A 2003-ban nyitott Noma épp ennek köszönhetően irányította a világ figyelmét az északi konyhára.

Nem Redzepi az első európai séf, aki Ausztráliában próbálja ki magát, nemrég Heston Blumenthal költöztette át a Fat Duck hat hónapos felújítása idején az éttermet Melbourne-be.

John O’Sullivan, a Tourism Australia igazgatója szerint a Noma Ausztráliába költözése a helyi konyhának is jelentős elismertséget hozhat.

A Noma Australia árairól egyelőre még nincs információ, csak annyi biztos, hogy 10 héten keresztül heti öt napon keresztül szolgálnak itt fel ebédet és vacsorát. Azt sem tudni, hogy vajon a Noma a Fat Duckhoz hasonlóan, sorsolással választja-e ki azon szerencséseket, akik a limitált nyitva tartás alatt kipróbálhatják a specialitásokat.

A Fat Duck ausztrál pop-upjába több mint 90 ezer foglalás (átlagosan 3 fő részére) érdekezett a 525 dolláros menüre iránt, miközben összesen 14 ezer férőhely állt rendelkezésre.

A Nomának nem ez az első külföldi vendégszereplése, idén januárban öt hétig működött a tokiói Mandarin Oriental Hotelben, ahol a 60 ezer érdeklődőből mindössze 3500-at tudtak kiszolgálni az 500 dolláros menüvel. Korábban a londoni olimpia idején üzemeltetett pop-up éttermet az angol fővárosban.

(Forrás: www.heraldsun.com.au)