A tápanyagok a digitális térben érkeznek?

Szerző: | 2021.08.03 | Alapanyagok

Hogy mennyire fontos az innováció és a digitális jelenlét a közétkeztetésben, azt mi sem bizonyítja jobban, mint a Közért+, azaz egy digitális termelői piac, amely egyben egy sikeres és példaértékű startup is. A Megújuló Közétkeztetés Konferencián Német András beszélt a vállalkozás képviselőjeként.

A Digitális Termelői Piac egy agrárdigitalizációs program része, amely Rövid Ellátási Láncon keresztül garantálja a minőségbiztosított termékek fogyasztói asztalra kerülését. Ennek a digitális piactérnek a kereskedelmi platformja a Közért+, amely egyedülálló logisztikai hálózat kialakításával támogatja a hazai kistermelők és kisüzemek értékesítési lehetőségeinek bővülését, és nagyban hozzájárul a közétkeztetésre váró jövőbeli kihívások minimalizálásában.

Egy káposzta ma már 20 káposzta

Német András előadásában beszélt a tápanyagok evolúciójáról is, amely meglehetősen aggasztó képet mutat. Az olyan alapvető élelmiszerek, mint a búza, az árpa, a kukorica és a répafélék a hatvanas években tápanyagban rendkívül gazdag ételek voltak, alig huszonöt év alatt az ásványianyag- és mikroelem-tartalmuk viszont drasztikusan csökkent. A búza 50%-kal, az árpa 62,3%-kal, a kukorica 81,4%-kal, a répafélék pedig 25%-kal kevesebb tápanyagot tartalmaznak. Ugyancsak hasonló számok figyelhetők meg az olyan gyakori alapanyagok vitamintartalmában, mint a borsó, a tej, a káposzta vagy a sárgarépa. A tej és a káposzta vitamintartalma például 95%-kal csökkent 25 év alatt, ami elképesztő adat. Tehát ha azt a kérdést tesszük fel, hogy tényleg annyi vitamin volt 1 fej káposztában 50 éve, mint ma 20 fejben, akkor a rövid válasz: igen.

Egy negyed évszázados finnországi kutatás rámutatott az egészséges táplálkozás fontosságára. Hosszú távon vizsgálták, hogy a telített zsírsavak arányának csökkentése, a rostbevitel növelése és a zöldség-gyümölcs fogyasztás növelése milyen kedvező hatással van társadalmi szinten. Ajánlottan napi 40-60 dkg friss gyümölcsöt és 50-70 dkg friss zöldséget kellene fogyasztanunk a megfelelő tápanyagbevitelhez. A hosszú távú 1972–1995 közötti program drasztikus javulást mutatott a különböző megbetegedések esetén. A szív- és érrendszeri megbetegedések és a tumorok kialakulásának kockázatát jelentősen csökkenti, ha étkezésünkben megfelelő a tápanyagbevitel. De hogyan érvényesülhet ez a közétkeztetésben?

A láncnak rövidülnie kell

Magyarországon az új szabályozások hamarosan kötelezni fogják a közétkeztető cégeket, hogy a Rövid Ellátási Lánc keretében szerezzék be alapanyagaik 60%-át, majd később a 80%-át. Ez nemcsak a fenntarthatóság, a környezetvédelem és a lokális piacok támogatását szolgálhatja, hanem az egészséges, friss, nyers, bio- és ökoalapanyagok révén az általános egészségre és a társadalom egészére kihatással lehet.

„Ahogy dr. Erdő Norbert államtitkár a június végi, gödöllői REL Expón is elmondta, Magyarországon naponta körülbelül 1,5 millió ember vesz részt a köz- és közösségi étkeztetésben, majd 1 millió iskolás, óvodás, körülbelül 40 ezer fő rendvédelmi fogyasztó (katonaság, rendőrség, büntetésvégrehajtás stb.) és közel 420 ezer szociális ellátásban részesülő (mint például az idősek otthonában élők). Nem elrugaszkodott azt állítani, hogy ez a változás több millió ember hétköznapjait változtathatja meg pozitív irányba.

Mi, a Digitális Termelői Piac és a Közért+ ebben a változásban segítjük a résztvevőket. Nem úgy, hogy egy hagyományos nagykereskedőként megjelenünk ebben a képletben.

Egyrészt Digitális Agrár Integrátorként lehetőséget teremtünk a közel 21 ezer kistermelőnek, hogy a volumenben náluk sokkal nagyobb szereplőkhöz, a közétkeztetőkhöz is eljuthassanak. Itt nem feltétlenül jogilag értendő a kistermelő, hanem volumenben. Összefogjuk és képviseljük őket, hogy termékeik bejuthassanak a közétkeztetés szereplőihez.

Másrészt Digitális Nagybani Piacként lehetőséget biztosítunk a közétkeztetést végző cégek részére, hogy minőségbiztosítottan, REL-kompatibilisen egy helyről szerezzenek be minél több élelmiszert, és ehhez minden fontos adatot, információt, és egyéb szükséges dolgot biztosítsunk” – foglalta össze Német András.

Mit tud a Közért+, amit más nem?

Német András így foglalta össze a Közért+ egyediségét:

Egyedi fejlesztésű logisztikai és minőségbiztosítási rendszerünk részeként platformot biztosítunk a termelőknek a minőségbiztosítási adatok rögzítésére. Ennek köszönhetően mindig visszakövethető, ellenőrizhető az összes szállítmány, betakarítás. Decentralizált logisztikai rendszerünknek köszönhetően a legközelebbi, legfrissebb árut juttatjuk el a vásárlóknak. Nem felvásárlók vagyunk, nem egy szimpla nagykereskedő, hanem egy olyan digitalizált platform, amely a lánc minden résztvevőjét szolgálva, összeszervezi és leszállítja a megoldást, mely minimalizálja a kihívásokat.

Jelenleg 90 termelővel vagyunk kapcsolatban, de további 200 termelővel folynak a tárgyalások. Ők főként Magyarország éléskamrájából, Duna-Tisza közéről, Kiskőrös és környékéről szállítanak be egyelőre, de folyamatosan bővül a decentralizált logisztikai rendszerünk, azaz a logisztikai központok önálló beszerzési vonalon mozognak, ennek köszönhetően a győri központhoz tartozó terület Győr és környéki beszerzési forrásokon alapul, a kiskőrösi, a törökbálinti pedig Pest megyei termelőkön.

LÉDIG frissáruk közül az összes zöldség és gyümölcs elérhető termékkínálatunkban. Minden esetben amikor elérhető magyar termelői áruval foglalkozunk (amikor a szezonalitás, és éghajlati adottságok engedik ugye), de azért megtalálhatóak azok a zöldségek és gyümölcsök is, melyek nem honosok nálunk, hogy a teljes termékkategóriát le tudjuk fedni. Feldolgozott, tisztított, előkészített zöldségek is rendelkezésre állnak termékszortimentünkben a nagyüzemi konyhai igényeknek megfelelően. Nagy kiszerelésű lisztek, tészták, egyéb szárazáru (rizs, tarkabab stb.) ugyanúgy a kínálat részét képezik. Fehér és vörös húsok, füstölt áruk, egyéb hústermékek mellett tejtermékek, tojások ugyanúgy rendelhetőek tőlünk. Ezek mellett tartós élelmiszerek, konzervek, fűszerek, kézműves termékek, de italok, gyümölcslevek, szörpök is a portfólióban vannak.

Minőségbiztosítási és logisztikai rendszerünk alkalmas lesz a legátfogóbb adatszolgáltatásra, akár külön is tudjuk osztályozni a termékeket, amelyek megfelelnek majd minden téren a jövőbeli törvényi szabályozásoknak, decentralizált logisztikai modellünknek köszönhetően akár lokálisan is.

Nemcsak az elektronikus számlára, hanem az egyéb digitális adatszolgáltatásra is fel vagyunk készülve különböző API-s interfaces kommunikáció révén. Mindenhez rugalmasan tudunk alkalmazkodni.

Partnerek vagyunk a termeltetésben. Előre egyeztetve, jövő évre lekötött mennyiségekkel lehetőséget biztosítunk a termeltetésre. Nemcsak megfelelünk, de akár túl is teljesítjük a REL szabályait. Felületünkön lehetőség lesz arra, hogy jogilag teljesen tisztán, közvetlenül a termelőtől vásároljanak. Nem lesz más szereplő a beszerzési láncolatban.

A MEGÚJULÓ KÖZÉTKEZTETÉS KONFERENCIÁRÓL SZÓLÓ BESZÁMOLÓT IDE KATTINTVA ÉRHETI EL. 

A kiemelt képen az előadó látható, fotó: Grósz Balázs.