A világ legdrágább éttermei

Szerző: | 2015.07.13 | Hírek, Külföld

Multimédiás falakra vetített álomvilág, különleges érlelt kiváló marha, kaviár, szarvasgomba, nagyúri pompa vagy éppen víz alatti világ – a Condé Nast Traveler nemrégiben összeállítást készített a világ legdrágább éttermeiről.

A listát toronymagasan az ibizai Sublimotion vezeti, ahol Paco Roncero két Michelin-csillagos séf a spanyol avantgarde konyháról szőtt álmait váltja valóra. A mindössze 12 fő befogadására alkalmas, 25 fős személyzetet alkalmazó étterem multimédiás falakkal határolt helységben az egyes fogásoknak megfelelő látványvilágot és hanghatásokat kreáltak, és persze semmi sem az, aminek látszik. A 20 fogásos kóstolómenü 1500 euróért próbálható ki.

A kiotói Kitcho séfje, Kunio Tokuoka az éttermet alapító nagyapja örökségét viszi tovább, a tradicionális japán ételek és étkezési kultúrák bemutatásának céljával. A Kitcho egyébként japán öt városában üzemeltet éttermeket, de kétségkívül a kiotói a leghíresebb és legnépszerűbb, ahol üzletemberek és politikusok egyaránt megfordulnak. Az étterem szolgáltatásaiban kiemelt szerepet játszik a teaceremónia, erre épül rá a menüsor, amelyet még Heston Blumenthal is kimagaslónak nevezett. A Kitcho Kyoto-t egyébként 2013-ban a világ legdrágább éttermének választották, és bár azóta vetélytársai a költségeket tekintve beelőzték, még most is nagyjából 600 dollárba kerül egy menü.

Az egyszerűség és a tökéletesség határozza meg a New York-i Masa stílusát. Masa Takayama séf kompromisszumot nem ismerve, különleges precizitással hangolja össze a szezonális alapanyagokat, New York legdrágább éttermében, ahol a vacsoramenü 450 dollárba kerül.

A párizsi Restaurant Le Maurice Alain Ducasse kreációja: a versailles-i kastélyok hangulatát megidéző étterem minden részletében a pompát és a gazdagságot sugallja a Dorchester Hotelben. Az ebédmenü 85 eurónál kezdődik, sajtválogatással és desszerttel kiegészítve 130 euró, ám a francia különlegességeket kínáló „collection” menü ára 380 euró.

ithaaA Maldív-szigeteki Ithaa Undersea étterem kialakítása a Conrad Maldives Rangali Island hotelben 5 millió dollárba került, ám a látványt elnézve, megérte. A világ első víz alatti éttermének üvegfalai öt méterrel a tengerszint alatt teljes panorámát kínálnak a környező óceánra. A konyha európai és helyi fogásokat kínál, ám mindössze 14 férőhelyes. Az ebédmenü 195, a vacsora 320 dollárba kerül.

A tavaly a világ legjobb női séfjének választott Anne-Sophie Pic üzemelteti a családja tulajdonában álló, 1889-ben alapított ötcsillagos Maison Pic szállodájának három Michelin-csillagos éttermét. Az intim, családias atmoszférát kínáló helyszín többféle degusztációs menüt kínál, a legjobb francia alapanyagok továbbgondolására építve, 110 – 320 euróig terjedő áron.

A tokiói Aragawában a legkiválóbb Sanda-marhák bélszínjét és egészben füstölt lazacokat kóstolhatunk, de a menüsorban találni Beluga-kaviárt vagy egyéb drága alapanyagokat. A fix menü ára 280-340 dollár között mozog, az étterem nevét egyébként Balzac Szamárbőr című regényéről kapta.

A napokban félmillió dolláros büntetést kapó New York-i Per Se Amerika egyik kedvenc séfje, Thomas Keller kulináris utazása. A 310 dolláros kóstolómenüben olyan fogások szerepelnek, mint például a legendás „oyster and pearls”, ami a Boston melletti Island Creek-i osztrigát, tapiókagyöngyöt és észak-kaliforniai vizakaviárt takar.

A londoni Alain Ducasse at the Dorchestert jelenleg Jocelyn Herland séf irányítja, aki kortárs francia konyhát kínál a három Michelin-csillagos étteremben. A hétfogásos kóstolómenü 180 fontért próbálható ki, italok nélkül.

(fotó: luxisto.com)