Adóköteles lesz Romániában a borravaló

Szerző: | 2015.04.23 | Hírek, Külföld

Romániában megadóztatják a borravalót – döntötte el szerdán a bukaresti kormány, amely sürgősségi rendeletet fogadott el erről.

A rendelkezés szerint a kereskedelmi egységeknek külön nyugtatömbön kell regisztrálniuk a borravalót, amit 16 százalékkal adóztatnak meg – Romániában ennyi ugyanis a társasági adó, és ezentúl a borravaló is adóköteles bevételnek számít. A borravaló ugyanakkor áfamentes és amennyiben az alkalmazottak között szétosztják, nem kell magasabb társadalombiztosítási járulékot sem fizetni utána.
Ez a rendelet része a román kormány azon intézkedéssorozatának, amit az adócsalás visszaszorítása érdekében hozott meg az elmúlt hetekben.

A vendéglátó-ipari egységekben az alkalmazottak saját pénzét naponta nyilvántartásba kell venni, ugyanis amennyiben az adóellenőrök eltérést tapasztalnak a vizsgált üzletben lévő pénz és a leszámlázott összegek között, szigorú büntetéseket rónak ki. Ezeket a szankciókat enyhítette szerdán a bukaresti kormány, hiszen több tucatnyi üzletet bezártak már az említett különbségek miatt, amit később maga a miniszterelnök is túlzásnak nevezett az általános közfelháborodás hatására.

A kormány most főleg az üzletek ideiglenes bezáratásának feltételeit enyhítette, így ezzel a szankcióval a két éven belül „visszaesőket” büntetik, és nem sújtják a tulajdonosokat ilyen drasztikusan már az első kihágásnál.

A román kormány arra számít, hogy a borravaló megadóztatása nyomán az idén 154 millió lej (nagyjából 10,4 milliárd forint), a jövő évben 300 millió lej, három és fél év alatt pedig összesen 1,11 milliárd lej folyik be az államkasszába.

A román kormány az elmúlt hetekben adócsökkentést jelentett be, meghirdette a nyugtalottó elnevezésű szerencsejátékot, és korlátozta a készpénzzel való kifizetéseket – mindezt az adócsalás visszaszorítása érdekében.