Átadták a Bocuse d’Or Akadémia tankonyháját

Szerző: | 2017.05.03 | Hírek, Konyha

Május 2-án a magyar gasztronómia jeles képviselőinek jelenlétében vágta át a Bocuse d’Or tankonyha nemzeti színű szalagját Hamvas Zoltán, a Magyar Bocused’Or Akadémia elnöke.

Ezzel felavatták és átadták rendeltetésének a Hungexpo B pavilonjában az akadémia tankonyháját, amelynek költségeire a szponzorok pénzéből és az állami támogatásból  takarított meg egy pénzügyi keretet a szervezet. A létesítmény célja, hogy a jövő szakácsai a lyoni verseny színhelyéhez hasonló körülmények között tudjanak felkészülni, az Akadémia ugyanis elkötelezett a fiatal tehetségek felkutatásában és oktatásában, a kiemelkedő minőségű magyar a termékek népszerűsítésében.

Hamvas Zoltán rövid avató beszédében elmondta, hogy győzött a gasztroforradalom, Budapest újra az a város lett, ahol enni is érdekes. A fanyalgókkal szemben az elnöknek az a véleménye, hogy a Bocuse d’Or versenyeken elért magyar sikerek nemcsak a csúcsgasztronómiát érintik, hanem hatnak a teljes ágazatra, és ennek a folyamatnak egy kicsi, de fontos lépése a tankonyha felavatása. A fiatalok képzésével együtt igazi tudásközponttá kívánják tenni.

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója azt mondta, hogy cége is változatlanul elkötelezett a magyar gasztronómia fejlődésében. Ennek lépései közül kiemelte a magyar Bocuse d’Or Akadémia újjászervezését, a Budapesten megrendezett Sirha kiállítást és szakácsversenyt, most pedig a konyha átadását.

Bíró Lajos séf a legutóbbi lyoni verseny egyik csalódott résztvevőjének, Szabó Kevinnek – utólag – nyújtotta át a legjobb commis-nak járó díjat, a libaszobrot. A fiatal szakember társaival, Garai Ádámmal és Pohner Ádámmal közösen egy ételbemutatóval prezentálta is, mire képes a szakértelem és a technika.