Baszk étterem a kontinens legjobbja

Szerző: | 2015.05.05 | Hírek, Külföld

Egy amerikai felmérés szerint 2014-ben az Eneko Anxa vezette baszk Azurmendi lett Európa legjobb étterme. Az amerikai Opinionated About Dining (OAD) újszerű megközelítésben összeállított listáján a Top 10-ben a Lyon melletti Troisgros, a párizsi L’Arpege, a tavalyi nyertes, a Brüsszel közelében fekvő In de Wulf, az alicantei Restaurant Quique Dacosta, a monacói Alain Ducasse- Louis XV, a madridi Diverxo, a Padova melletti Le Calandre, a koppenhágai Noma és a szintén baszkföldi Etxebarri található.

Az OAD a lista összeállításához egy teljesen új megközelítést alkalmaz. A profi inspektorok helyett tapasztalt, lelkes (és tehetős) ínyencek járják végig egy-egy város vagy régió éttermeit. Az OAD szerkesztői saját algoritmust dolgoztak ki, amely az éttermi élmények szerint súlyozza a véleményeket. Vagyis, minél több „nagyon fontos” éttermet látogat meg a tesztelő, annál hangsúlyosabb lesz kritikája a többi étteremmel kapcsolatban is, hiszen ezen tesztelők szélesebb kontextusban látják a kínálatot. Így, bár a felmérésben voltaképpen bárki részt vehet, a Top 100 étterem a kutatás iránt legelkötelezettebbek véleményét tükrözi.

És ugyan az ételek minősége mindig is szubjektív, az OAD szerkesztői szerint lehetetlen megnevezni az abszolút győztest, de a különböző listák különböző célból készülnek – az OAD ezért azoknak ajánlja összeállítását, akik a tesztelőikhez hasonlóan gondolkodnak, vagyis motivált, tapasztalt ínyenceknek, akik komoly összegeket hajlandóak költeni a különleges menükre.

A teljes lista megtekinthető itt: http://www.opinionatedaboutdining.com/2015/europe.html

(kép: Azurmendi)