Egyedi kiállítás a Borsodi történelméről

Szerző: | 2017.05.08 | Hírek, Italsor

Látogatóközpontot nyitott régi bőcsi főzőházában a Borsodi Sörgyár, amelynek állandó kiállításán az érdeklődők megismerkedhetnek sörfőzés rejtelmeivel és a vállalat történelmével egyaránt.

A létesítmény létrehozására a Borsodi tavaly ősszel indított kampányt, amelynek keretében bárki beküldhette a sörgyárhoz kapcsolódó emléktárgyait. Ennek köszönhetően jött létre a kiállítás a 2005 óta nem üzemelő, de a klasszikus berendezéseket – így a rézüstöket is – megőrző régi főzőházban, ahol a környezet és a kiállított tárgyak kivételes összhangban vannak egymással.

A Borsodi Látogatóközpont kiállítása a sörgyár 44 éves történelmét mutatja be. A gyár 1973-ban kezdte meg működését, amikor a hazai sörgyárak már nem tudták kielégíteni a lakosság sörfogyasztási igényeit, így a Borsodi szinte azonnal országos népszerűsége tett szert.  A vállalat kezdetben két márkát tartalmazó portfóliója folyamatosan bővült, és a sörgyár több újdonságot is elsőként vezetett be a hazai piacra. 1987-ben Magyarországon elsőként a Borsodi dobta piacra az alkoholmentes sört, majd az első KEG hordó és fémdobozos sör is az ő nevéhez fűződött. A gyárat 1990-ben privatizálták, akkor vált először nemzetközi sörfőző vállalat tagjává, és azóta is folyamatosan ötvözi a hazai és a nemzetközi sörfőzés hagyományait. A Borsodi termékpalettája folyamatosan bővül – legutóbb éppen idén márciusban a Borsodi Tüzes és Borsodi Jeges sörrel.

A központot Vuleta Zsolt, a Borsodi Sörgyár Kft. ügyvezetője, Arany József sörfőzőmester és a sörgyár korábbi igazgatója, Bognár Gyula nyitotta meg, de történelmét talán Arany József mester ismeri a legjobban, aki közel 40 évig dolgozott itt, és a számos sikeres fejlesztés mellett kétségtelenül a Borsodi Borostyán megalkotására a legbüszkébb.