Borteszt a felhők felett

Szerző: | 2015.07.22 | Hírek, Italsor

Különleges borkóstolón vehettek részt a múlt héten a KLM San Franciscoba tartó járatának World Business Class utasai, akik Thérèse Boer sommelier vezetésével három fehér és három vörösbort ízlelhettek meg. A két legjobb bor szeptembertől folyamatosan elérhető lesz a fedélzeten.

Első alkalommal rendeztek nemzetközi repülőjáraton borkóstolót. A holland királyi légitársaság járatán az utasok mellett újságírók is értékelhették vakteszten a KLM borsorát. A kóstoló végén Thérèse Boer felfedte, milyen borokkal is találkoztak a vendégek valójában. A két kedvenc, amely ősztől az állandó kínálatban szerepel majd a The Holy Snail Sauvignon Blanc 2014 (Franciaország) és a Casa Silva Cool Coast Pinot Noir 2013 (Chile).

Az emberek máshogy élik meg az ízeket és az aromákat repülés közben, ennek oka például a kabinnyomás vagy a páratartalom. A szaglás és az ízlelés is átlagban 20%-kal csökken a fedélzeten, emiatt a KLM fogásai fűszeresebbek, a borok pedig teltebbek. A magas csersav tartalmú borok a magasban kevésbé kellemesek, ezért ki is maradtak a légitársaság borválogatásából.

 

Ételek és borok Jonnie és Thérèse Boer-től

Jonnie Boer is csatlakozott a KLM különleges San Franciscoba tartó járatához, hiszen október 26-ig a KLM a három csillagos holland séf fogásait kínálja az Amszterdamból induló járatokon a World Business Class utasoknak. Jonnie az úton mesélt az ételek megálmodásáról és azok elkészítéséről, illetve hogy milyen tényezőket kellett figyelembe vennie a receptek összeállításánál. A KLM és Thérèse az ételkülönlegességek mellé Ken Forrester (Old Vine Reserve Chenin Blanc 2014) borát ajánlja.

A légitársaság évek óta vezető holland szakácsok menüjét kínálja a World Business Class utasainak. A KLM menüjének megálmodói közt olyan nevek szerepelnek, mint Sergio Herman, Richard Ekkebus, Mario Ridder vagy Richard van Oostenbrugge. A 2015-ös téli szezonban az Economy Class-on új, könnyebb és újrahasznosítható tálcát vezetnek be, ami Tasty Blue névre hallgat.