Budapesten versenyeztek a sommelier-k

Szerző: | 2017.10.02 | Események, Hírek

Első alkalommal gyűltek össze Budapesten a Chaine des Rotisseurs világszervezet Ifjúsági Sommelier Világbajnokság résztvevői, ahol 14, 31 év alatti szakember mérte össze elméleti és gyakorlati tudását.

Még soha nem ült „egy asztalnál” Magyarországon négy Master Sommelier, most pedig Bryan Julyan, Ronan Sayburn és Bryan Dawes (Nagy-Britannia), Ronn Wiegand (USA) értékelte a fiatalok teljesítményét. A Chaine Egyesület szervezésében megvalósuló verseny résztvevői ráadásul még a megmérettetés előtt ízelítőt kaphatták Magyarország bor- és gasztronómiai kínálatából is. Ahogy Novák Iván, a szervezet elnöke elmondta, még a Master Sommelier-ket is meglepte a tokaji borok és aszúk gazdag világa, mert bár hallomásból már ismerték őket, Szepsy István kalauzolásában új távlatokat ismerhettek meg, amiket remekül kiegészített a Sauska és a Disznókő kóstolója is. Budapesten a Vadrózsa étteremben Kovács Lázár séf látta őket vendégül, az Emile-ben a Sauska, a Vendéglő a Kisbíróhoz-ban pedig a Bock szortimentjét ízlelhették meg a vacsorához. A kísérő eseményen egyébként a Veritas által forgalmazott tételek, a Kreinbacher pezsgői, a Takler és a Préselő Borház borai is megjelentek. A programokat az IMS Budapest szervezte, a gálavacsorának a Corinthia Hotel adott otthont.

A világbajnokság pénteki programján a versenyzőknek először elméleti tudásukról kellett számot adniuk, egy félórás írásbeli teszten összesen 30 kérdésre válaszolva. Ezt követték a gyakorlati feladatok, amikor a zsűri előtt kellett koktélt készíteni, pezsgőt ismertetni és felszolgálni, valamint bort dekantálni. Az itt kialakult sorrendet aztán szombat reggel ismertették: a szabályok értelmében a három legjobb került a döntőbe, a többiek között viszont nem hirdettek sorrendet, így mindenki negyedik helyezettnek számít.

A döntőbe az ausztrál színekben induló Mikael Grou, az amerikai Vincent Morrow, valamint a Nagy-Britanniát képviselő Piotr Pietras került be. Itt, a közönség előtt zajló összecsapásban négy etapból álló feladatokat kellett megoldaniuk. Az első asztalnál először koktélt készítettek és szervíroztak, a feladat egységesen a Manhattan volt. Ezután egy kész menüsorhoz ajánlottak italokat, némi csavarral. Az előételnek érkező Waldorf salátához és a grillezett szardíniához ugyanis ugyanazt a bort kellett választani, míg a ricottával és zöldfűszerekkel, paradicsommal körített gyöngytyúkhoz a társaság egyik fele óvilági, a másik újvilági bort kért. Az epres-rebarbarás desszerthez méltó italkínálás ezután már voltaképpen könnyűnek bizonyult.

A második asztalnál először egy hibás borlapot kellett kijavítani. Mindössze három percük volt a versenyzőknek arra, hogy a 20 tételből kiszúrják a rosszul jelzett termőterületet, a helyesírási hibákat vagy éppen azt, ha az adott évben nem készült a feltüntetett borból. Ezután egy 10 kérdésből álló villámtesztet kellett megoldani, 75 másodperc alatt. Az első négy képen fel kellett ismerni egy borászt, egy másik borász nemzetiségét, egy chateau-t, valamint egy bortermő vidéket. A további hat kérdés a rusti borok stílusára, a Valbuena készítőjére, a Demeter jelzőre, a Bellini koktél összetevőire, a Colares  szőlőfajtájára, valamint a tokaji hatputtonyos aszú minimális cukortartalmára vonatkozott.

A harmadik asztalnál a feladat a bor – jelen esetben egy 2007-es Chateau Canon Grand Cru – dekantálását kellett végrehajtani, hat perc alatt. A versenyzőknek tudniuk kellett, hogy a bort miért is jelölik B klasszifikációval, és milyen szőlőfajtából készült. Ám nem csupán ez volt a feladat: észre kellett volna venniük a földön heverő táskát és felajánlani egy széket neki, ám mindhárom versenyző figyelmét elkerülte ez az elterelés.

Ezek után italfelismerés következett: 8 perc alatt egy fehér- és egy vörösbort kellett jellemzőik alapján beazonosítani, majd négy röviditalt kóstolás után megnevezni. Míg itt a Grand Marnier és a Drambuie majdnem mindenkinek ment, a Jägermeister és a cseresznyelikőr már komolyabb fejtörést okozott. A negyedik feladat pedig egy magnum pezsgő kibontása és 16 pohárba való egyenlő elosztása volt, mindössze 6 perc alatt.

A zsűri értékelése szerint a versenyt végül a brit színekben versenyző, lengyel származású Piotr Pietras nyerte, aki már komoly versenyrutinnal felvértezve érkezett Budapestre. A jelenleg Londonban, a Michelin-csillagos Launceston Place-ben dolgozó fiatal szakember 2015-ben és 2016-ban Lengyelország legjobb sommelierje volt, és tavaly ő képviselte hazáját az A.S.I (Association de la Sommellerie International, a nemzetközi sommelier-szövetség) argentínai világversenyén, ahol a TOP10-be került. Az idei, szintén az A.S.I szervezésében megvalósult Best Sommelier of Europe versenyen lengyel színekben versenyezve második helyezést ért el, Budapestre azonban a Chaine des Rotisseurs nagy-britanniai versenyének győzteseként érkezett. A második helyet Mikael Grou szerezte meg, Vincent Morrow azonban a dekantálás során felborított egy poharat, így komoly levonást kapva végzett a harmadik helyen.

(Nyitóképünkön balról jobbra: Mikael Grou, Piotr Pietras és Vincent Morrow az eredményhirdetés után, a szervezők és a zsűri társaságában.)

***

Háromszoros hazai nyertesként az Örökös Magyar Sommelier Bajnok cím birtokosa, ám világversenyen most indult először Szik Mátyás, a Four Seasons Gresham Palace head sommelier-je, aki a TOP3-ból ugyan kimaradt, de úgy érzi, mindenképpen megérte indulni az Ifjúsági Sommelier Világbajnokságon.

Hogyan értékeled a versenyt és a saját szereplésedet?

Szik MátyásNyilvánvaló volt, hogy rengeteget számít a tehetség és a szorgalom, de csodák nincsenek – megfelelő rutin is kell, és a dobogósoknak ez már a sokadik versenye volt, nekem pedig az első nemzetközi megmérettetésem. És ezzel a típusú gyakorlattal már például nem fordulhat elő a feladat félreértése, hiszen mindenhol nagyjából ugyanolyan próbatételekkel kell számolni.

Két nappal a verseny után beszélgetünk, és még korai ugyan a kérdés, de gondolsz a folytatásra?

Jelenleg még nagyon fáradt vagyok, hiszen kimerítő négy hónap áll mögöttem, de úgy érzem, ez nem a vég, hanem éppen valaminek a kezdete volt. És ugyan az Ifjúsági Sommelier Világbajnokságon csak egyszer lehet indulni, de vannak más versenyek, így én a két év múlva esedékes belgiumi A.S.I (a nemzetközi sommelier szervezet) világversenyére szeretnék kijutni. Ugyanakkor viszont jövőre nagyon szívesen segítek majd az Ifjúsági Sommelier vb hazai indulójának felkészítésében is.

Nagyon intenzív tanulással és gyakorlással telt a nyarad, a most megszerzett tudást a versenyeken kívül mindennapi munkád során hogyan tudod hasznosítani?

Bár a mindennapi sommelier-tevékenység erősen limitált, de nem szabad elfelejteni, hogy ennek a versenynek fontos üzenete van a sommelier-k tudásának meghatározása során, és én ezt a tudást át is szeretném adni, vagyis nagyon szívesen segíteném nem csupán a versenyre készülőket, hanem a többi kollega munkáját is.

És nagyon fontos hozadéka volt a felkészülésnek, hogy per pillanat én vagyok az egyedüli Magyarországon, aki az összes hazai borkereskedő összes fellelhető külföldi tételét lekóstolhattam, ez pedig felbecsülhetetlen érték. Ugyanakkor pedig betekintést kaptam a Court of Master Sommelier elméleti és gyakorlati kóstolási struktúrájába, és bevallom, nagyon megtetszett.

Ez azt is jelenti, hogy elindulsz a Master Sommelier képzésen?

Mindenképpen meg szeretném próbálni, a harmadik, vagyis Advenced fokig jelentkezni kell a vizsgákra, utána pedig meghívásos alapon lehet a legfelső fokra bekerülni, de ez még a jövő zenéje.