Diétás főzőkonyhát avatott a GasztVitál

Szerző: | 2019.03.06 | Fejlesztések, Hírek

Tavaly év végén adta át Budapest XV. kerületében diétás főzőkonyháját a GasztVitál csoport. Erről kérdeztük Demeter László operatív igazgatót.

A speciális diéták történeti háttéréhez tartozik, hogy a 2014-es EMMI-rendelet megalapozásaként készült egy felmérés 2013-ban az országos igényekről. Az akkor regisztrált adatok szerint az óvodák és az iskolák közel felében igényeltek speciális étrendet. Akkoriban az óvodások legtöbbje a tejfehérjére volt érzékeny, az iskolások pedig a lisztre. Mára nagyságrendekkel megnőtt, és folyamatosan emelkedik a speciális diétát igénylők száma, főként a túlsúlyból eredő diabéteszben szenvedőké. Éppen az EMMI-rendelet nyomán a közétkeztetők feladatává tették, hogy mindenkinek biztosítsák az érzékenységének megfelelő étkezést. Ez abban az esetben, amikor egy hónapostól 100 évesig terjed az ellátottak kora, nem egyszerű feladat. Ezért is döntött a GasztVitál csoport a saját konyha kialakítása mellett.

A GasztVitál ellátási területét mennyire érinti az ételallergia?

Budapesten 19 intézménynek szolgáltatunk, ahol az ellátottak 2 százalékának van szüksége valamilyen diétás ételre. A számuk megduplázódott, nemcsak az általános tendencia következtében, hanem azért is, mert sokkal korszerűbb módszerekkel tudják ma már kimutatni, ha valaki ételallergiában szenved.

Eddig hogyan oldották meg az ő ellátásukat?

Vásároltuk a diétás ételeket, a Bethesda gyermekkórház specifikált konyháján készült ételeket szállítottuk ki a mi tálalókonyháinkra.

Mekkora beruházást igényelt, hogy saját diétás konyhájuk legyen?

A XV. kerület egyik általános iskolájának főzőkonyháját kellett átalakítanunk a szigorú előírásoknak megfelelően, ez több mint 30 millió forintos beruházást igényelt. Emellett számtalan szakhatósági előírásnak kellett megfelelni, amíg megkaptuk a szükséges engedélyt, és elkezdhettük a főzést. 

Mekkora kapacitással működik a konyha?

A beruházást nem a jelenlegi, hanem a jövőbeni, várható igényekre alapoztuk, ezért a 700 adag/nap most még több, mint amennyit igényelnek a mi tálalókonyháink. Ezért a fennmaradó adagokat korlátozott mennyiségben értékesítjük azoknak az intézményeknek, amelyek nem rendelkeznek ilyen specifikált főzőkonyhával.

Vannak-e már visszajelzések arról, hogyan fogadták a gyerekek és az idősek az új konyhán készült diétás ételeket?  

Még csak három hét telt el a konyha átadása óta, de már tapasztaltuk, hogy nőtt az elégedettség. Részben szóban kértük a reakciókat a kóstoltatások után, részben pedig az általunk már korábban meghonosított Véleménydobozokban kapunk olyan visszajelzést, hogy elégedettek a fogyasztók a minőséggel. Erre nemcsak a most beállított modern eszközök adnak garanciát, hanem az is, hogy a Bethesda gyermekkórház élelmezésvezetőjét, Perényi Ágnest kértük fel a konyha vezetésére.

Demeter László