Egészséges és japán

Szerző: | 2016.05.05 | Hírek, Italsor

A japánok három alkoholos ital kategóriájából a rizsből készülő szaké és az árpából, édesburgonyából desztillált sócsú már ismertek a hazai piacon, az umesu felhasználási lehetőségei viszont számos innovatív ötletet adhatnak a bártendereknek.

A Buddha Bar Hotel Budapest japán hetének keretében az Európa számos országában jelen lévő Choya mutatta be kínálatát.

Az umesu alapja az ume nevű, nálunk ismeretlen gyümölcs, amely barackszerű kinézete ellenére a citrom savasságának kétszeresével rendelkezik. Az umesu készítéséhez a gyümölcsöt cukor hozzáadásával erjesztik, az erősebb változatoknál párlat hozzáadásával érik el 15-17 százalékos alkoholtartalmát. Az így kapott ital gazdag citromsavban, kalciumban, nátriumban és vitaminokban,és  a japánok szerint kimondottan egészséges, ezért fáradtság ellen, emésztési problémákra, valamint antibakteriális hatása miatt ajánlják. Mi több, aminosav-tartalma miatt az agyműködés serkentésére, relaxációra és a vérnyomás szabályozására is alkalmas.

A Choya kínálatában található Choya Extra Years aranyba hajló színét, citrusos-gyümölcsös ízét legalább két éves erjesztés után nyeri el. Az Extra Shiso vöröses tónusát a hozzáadott shiso nevű gyógynövénynek köszönheti, a Royal Honey pedig a méz színét és ízét veszi át. A Yuzu pedig e különleges citrusféle hozzáadásával készül.

choya2A Choya borai és likőrjei kiválóan párosíthatók japán ételekkel, és mint megtudtuk, legnagyobb vevőkörüket is az Európában található japán éttermek adják, de már egyre több bár kínálatában is megtalálhatóak. És persze ezek az italok a Buddha-Bar Hotel Budapest japán fogásait is – amelyek Osama Kutaini séf és Shigeki Iimura, a Buddha-Bar lánc vezető japán séfje együttműködésével születtek – tökéletesen kiegészítették, akár az extravagáns sushik (avokádos-sajtkrémes és libamájas), akár a klasszikus főfogások (mint például a misos fekete tőkehal) került az asztalra.