Fókuszban a legfontosabb népegészségügyi kérdések

Szerző: | 2022.03.16 | Hírek

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a legaktuálisabb népegészségügyi kérdéseket helyezi fókuszba a Sirha Budapesten. Hogy egy állami egészségügyi intézet miért állít ki a Sirha Budapesten, arról Dr. Szentiványi Mátyás, az intézet főigazgatója, valamint Riedl Annamária, a NETA Programiroda vezetője beszél.

Az intézet vezetője fontosnak tartja, hogy azok a cégek, akik népegészségügyi termékadó (NETA) fizetésére kötelezettek, első kézből, az intézet képviselőitől kapjanak információt arra vonatkozóan, hogy az élelmezéstudomány, élelmezésegészségügy terén mivel foglalkozik az OGYÉI, illetve hogy milyen programokat igyekszenek megvalósítani a hozzájuk befolyt összegből – és erre az egyik legjobb fórum a Sirha.

„A cégeknek 2019 óta van lehetőségük arra, hogy az általuk kötelezően befizetett NETA teljes egészét, vagy egy részét átirányíttassák az OGYÉI számára. Az intézethez az elmúlt években befolyt összegek alapján most érzem elérkezettnek az időt arra, hogy el tudjuk indítani olyan nagyobb lélegzetvételű, országos népegészségügyi programok megvalósítását, amelyek a lakosság mellett a NETA fizető cégeknek is relevánsak lehetnek.” – kezdi Dr. Szentiványi Mátyás.

éttermi trendek

Az egyik ilyen projekt az Egészséges gyermekek program, amely egy három éven át zajló állapotfelmérő sorozat. Ennek keretén belül több ezer gyermek egészségügyi adatait vizsgálják meg a szakemberek, valamint oktatásokat tartanak szülőknek és pedagógusoknak arról, hogyan tudnának a gyermekek egészségesen étkezni, egészségesen élni.

„Idén szeptemberben szeretnénk megvalósítani a Kóstolj bele a nagyvilágba! közétkeztetési programunkat, amelynek keretén belül olyan nemzetek konyháit tervezzük bemutatni előzetesen jelentkezett iskolák menzáin, amelyek ételei nem csak finomak, de egészségesek is. Az intézet tankonyháján nemcsak gasztronómiai, hanem dietetikus szakemberek bevonásával tervezünk megvalósítani a későbbiekben olyan főzőprogramokat és beszélgetéseket, amelyek segíteni tudnak az egészséges táplálkozás kialakításában, és a különböző betegségekkel élőknek vagy intoleranciában szenvedőknek abba, hogy számukra megfelelő, finom és könnyen elkészíthető fogásokat tudjanak otthoni környezetben is elkészíteni.” – avat be Riedl Annamária.

Fontos küldetése az intézetnek a vízfogyasztás népszerűsítése, ezért március 22-én, a víz világnapja alkalmából víz tematikájú programmal jelentkeznek.

„Az OGYÉI mindazon túl, hogy a külső szemlélő számára valóban „csupán” egy egészségüggyel foglalkozó intézet, azért ennél sokkal szélesebb palettán mozog, és ezen a körön belül vannak olyan tématerületeink, amelyek szorosan kapcsolódnak a táplálkozáshoz. Ilyen az Élelmezés- és Táplálkozástudományi Főigazgatóságunk, ahol az egyik kiemelt programunk a népegészségügy segítése, legyen szó például dietetikáról vagy a vízivás népszerűsítéséről.” – folytatja a főigazgató.

A Sirha utolsó napján az egyik legfontosabb társadalmi kérdéssel foglalkoznak a táplálkozástudomány, a dietetika terén: az ételallergiával, az ételintoleraciával, és ezek kiváltó okairól, valamint esetleges kezelési lehetőségeiről is szót ejtenek.

„Az OGYÉI-nek fontos üzenete a zöldségek és gyümölcsök helyes felhasználása, valamint a fűszerek és a só tudatos használata. Ezért olyan ételeket fogunk a látványkonyhánkban kínálni az érdeklődőknek, amelyek jó útmutatók a nyers, párolt és sült zöldségek és gyümölcsök fogyasztása terén, a kevesebb só használatához, és a fűszernövények tudatos és hatékony alkalmazásához. Italbárunkban pedig a zöldség- és gyümölcslevek mellett vízzel is kínáljuk majd az arra járókat.”

A cikk megjelent a Vendéglátás magazin március–áprilisi számában. Ha szeretné a többi cikket is elolvasni, lapunkra a megrendelést itt adhatja le, vagy feliratkozhat hírlevelünkre is.