Furmintok dominálnak a külügyi borválogatásban

Szerző: | 2017.03.30 | Hírek, Italsor

Bemutatták a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 2017-es borválogatását: idén a magyar borokat 26 pincészet 26 fajta bora képviseli majd a világban, 142 magyar külképviseleten.

A borok idén ismét három minőségi kategóriában – grand superior, superior és classic – kerülnek a külképviseletekre, amelyeket a neves szakértőkből álló zsűri Gál Helga, a KKM bor és gasztronómiai tanácsadója, valamint Mészáros Gabriella, a Borkollégium igazgatója vezetésével választott ki.

Szabó László, a KKM parlamenti államtitkára a borválogatást bemutató sajtótájékoztatón elmondta: az idei a tizenhatodik külügyi borválogatás, amelyen keresztül a magyar külképviseletek közreműködésével mutatkozhat be a magyar borok legjava a világban

Kiemelte, hogy a magyar borok központi promóciója elkezdődött a Magyar Turisztikai Ügynökség bor- és gasztomarketing tevékenysége nyomán, ebben a munkában a KKM hatékonyan segítséget kíván nyújtani.

Az államtikár szerint külön is hasznos az, hogy a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kiemelt figyelmet fordít a furmintra, ez ugyanis olyan borfajta, amely méltó képviselője lehet a magyar boroknak. Ezért a mostani külügyi borválogatásban is 12 furmint, vagy furmintalapú házasítás található, amelyek egyike Somlóról származik.

Tavaly a magyar borexport mintegy 88 millió eurót (mintegy 26-27 milliárd forintot) tett ki, 6 százalékkal haladta meg az előző évit.

A teljes lista itt érhető el.