Gallaratétól a Via Italiáig – Gianni története

Szerző: | 2016.11.09 | Hírek, Konyha

Nem csupán recepteket oszt meg az olvasókkal, hanem történeteket mesél el könyvében Gianni Annoni. A Pomo d’Oro 15. születésnapjára megjelent kiadványban ugyanis felvázolja útját egy olasz kisvárostól a budapesti Arany János utcáig, saját és kollégái szemszögéből egyaránt.

Az Olaszul l’enni jóból kiderül, hogyan vezetett Gianni útja Gallaratéból Budapestre, és milyen útravalót kapott nagymamáitól és szüleitől. Elmeséli első tésztagyárát, saját útkeresését, majd a felkérést, hogy az egykori Garázs Caféból nyisson éttermet. Kiderül, hogy a hangzatos névválasztás – amely olaszul az aranyalma és a paradicsom szavak játékából született – voltaképpen a régi falusi játékra, a Rama di pommra utal.

Őszintén beszél hibákról, buktatókról, kezdésekről és újrakezdésekről, megosztja a jövőről szőtt gondolatait és a jó vendéglátás alapelveit. A könyvben nem csupán Gianni, hanem az étterem – a kezdeti tucatnyiról mostanra 106 fősre nőtt – személyzetének tagjai is elmesélik saját kedvenc sztorijaikat.

Ám az Olaszul l’enni jó egyúttal szakácskönyv is, a Pomo d’Oro kedvenc ételeinek gyűjteménye. A receptek közt nagy hangsúlyt kap a regionalitás. Így például a Parmigiana di melanzana (rakott padlizsán) négyféle recepttel került be. Ugyanakkor számos, komolyabb tudást igénylő, bonyolultabb étel is megtalálgató a könyvben. Az egyes fejezetek pedig a klasszikus olasz konyha mellett a piemonti, a szicíliai, a toszkán, a campaniai régió jellemző ételeinek leírását kínálják.

A könyv a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg.