Gasztro-ünnep Franciaországban 2000 rendezvénnyel

Szerző: | 2015.07.14 | Hírek, Külföld

Szeptember 25-27. között egész Franciaország az immár világörökségi címmel védett konyhaművészetét ünnepli. A rendezvénysorozat 2011. óta minden szeptember negyedik hétvégéjén a francia identitás fontos részét alkotó étkezési hagyományokat helyezi fókuszba.

Az UNESCO szakértői szerint a francia gasztronómia és annak rituáléi illetve külalakja egyedülálló., ezért 2010-ben első alkalommal fordult elő, hogy gasztronómiával kapcsolatos kulturális örökséget került fel a Világörökség listájára.

A francia gasztronómia lényege leginkább a kiváló minőségű, helyi termékek felhasználásában, az ízek harmóniájában, a fogások figyelmes megválasztásában, a borok és az ételek összepárosításában, az esztétikus megjelenésben és terítésben rejlik.

A franciák 95 %-a véli, hogy a gasztronómia a nemzeti identitás része, naponta átlagosan 96 percet szánnak ételeik elkészítésére és elfogyasztására és 55 %-uk családjukkal vagy barátaikkal közösen költik el a napi étkezésüket. Közel 4 000 francia gasztronómiai blog létezik… ezek a számok mind azt mutatják, hogy a gasztronómia a franciák mindennapjainak fontos része.

Az idei gasztronómia ünnepe rendezvény védnöke a világ egyik legjobb női szakácsa, Anne-Sophie Pic, három Michelin-csillagos séf lesz, a rendezvény a kreativitást és a merészséget állítja fókuszba.

Minden évben francia és külföldi séfek egyaránt készülnek egy-egy hagyományos recept megújításával, mely elérhető és letölthető lesz a rendezvény hivatalos oldalán. Idén főként a női séfek állítják össze ezt a különleges receptgyűjteményt (Recettes de chef), köztük a védnöknő Anne-Sophie Pic is.

A programok alkalmával megismerhetőek a helyi alapanyagok, a konyhák változatossága és gazdagsága, országszerte több mint 2000 ínyenc program – ünnepi étkezések, kóstolók, szabadtéri főzések – várják a látogatókat.  Kedvcsinálónak néhány program:

-Gourmand Fesztivál Renne-ben, ahol a termelők és a séfek közös munkáját mutatják be (Marché des Lices).

-Az elzászi Strasbourg, Colmar és Mulhouse utcai főzőprogramokkal várja az érdeklődőket és lehetőség lesz találkozni a helyi vendéglátós szakemberekkel is.

-Limoges ad otthont a Festival Toques et Porcelaine rendezvénynek (Porcelán Fesztivál), mely a terítés művészetét, a minőségi konyhát és a porcelánokat ünnepli.

-Aki Rouen-ba látogat, részt vehet a „Weekend saveurs et couleurs culinaires” (Kulináris ízek és színek hétvégéje) rendezvényen, illetve kóstolókon az Eure-i, az Yvelines-i és a Val d’Oise-i helyi termelői piacokon.

-Bouches du Rhône megye többek között St Rémy de Provence, Aix en Provence, Aubagne és Cassis területén kínál gasztronómiai programokat a helyi piacok, termelők szervezésében, ahol a gyerekek is találnak majd érdekes időtöltést.

-Dole városa (Jura) gourmand sétákat szervez, hogy az emberek jobban megismerhessék a helyi specialitásokat és alapanyagokat.

-„Fantastic Picnic” rendezvény: Burgundia folyóinak és csatornáinak mentén, kastélyokban kóstolhatóak a helyi specialitások, de saját piknik csomagot is lehet fogyasztani a helyszínen

További információ: http://www.economie.gouv.fr/fete-gastronomie/accueil