Gundel-díjas a csopaki Márga bisztró séfje

Szerző: | 2015.11.28 | Hírek

A Fiatal Szakácsművészeknek járó Gundel díjat Endrédi Zoltán, a csopaki Márga bisztró séfje nyerte el 2015-ben. Gasztronómia kategóriában idén először osztották ki a Gundel Művészeti Díjat a neves kurátorok, Kovács Lázár állandó tag és Kalla Kálmán, a balatoni vendéglátás nagy tiszteletben álló séfje. (Ez az elismerés csak nevében hasonlít a Magyar Vendéglátók Ipartestülete által, idén második alkalommal kiosztott Gundel Károly-díjhoz a szerk.)

A Gundel Étterem 2015-ben először osztott gasztronómiai művészeti különdíjat fiatal és tehetséges, de még nem ismert szakácsok kiemelése és támogatása érdekében. Idén a látványosan és dinamikusan megújuló balatoni éttermek, vendéglátóhelyek kerültek középpontba, és a 35 év alatti fiatal szakácsok közül választották ki a díjazottat, de ezentúl minden évben más-más témakör szerint keresik majd a díjra érdemesek körét.

Endrédi Zoltán 1997-ben kezdte meg vedéglátós tanulmányait Veszprémben, 2002-től sous chefként dolgozott tíz éven keresztül a veszprémi Chianti étteremben, 2012-től szakács a balatonkenesei Hotel Marina Portban, 2013-től séf a Szent Donát Pincészet éttermében majd 2014-től a Márga bisztró séfje.

“Közel 15 éves szakmai tapasztalatom során megtanultam azt, hogy ez a hivatás teljes odafigyelést, koncentrációt és elhivatottságot igényel. Folyamatos tanulást,fejlődést önképzést követel. A gasztronómia rohamos léptekben fejlődik: napról napra, hétre hétre ismerkedhetünk meg új ételkészítési eljárásokkal és trendekkel. Kollégáimmal azon dolgozunk, hogy mindezeket a legjobb tudásunk szerint adjuk át a kedves vendégeinknek.” – vallja a Gundel díjas séf, Endrédi Zoltán.

***

A Gundel művészeti díjat az ezredforduló tavaszán alapította a Gundel Étterem vezetősége. Az első díjátadásra 2001 májusában került sor, eleinte 10, a későbbi években pedig 14 kategóriában díjazták a különböző művészeti ágak legjobbjait. Mind a sajtó, mind a művészeti közélet a vártnál is nagyobb szeretettel és elismeréssel honorálta az alapítók szándékát. 2005-ben a Gundel újjászervezte a kuratóriumot és magát a díjátadást is.

A kuratórium elnöke Szinetár Miklós (Kossuth díjas és kétszeres Jászai Mari díjas, opera-tévé és filmrendező, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze és Kiváló Művésze). A Gundel Művészeti Díj célja, hogy a művészeti felsőoktatási intézmények jelöltjei közül kikerülő fiatal, tehetséges díjazottak a díj birtokosaként minél több lehetőséget kapjanak a karrierjük elindításához.