Gundel-díjasok köszöntése Lajosmizsén

Szerző: | 2015.10.07 | Események, Hírek

A Magyar Éttermi Szövetség október 6-án a lajosmizsei Tanyacsárdában köszöntötte Gundel-díjasait: a házigazda Garaczi Jánost és Jakabffy Lászlót, akik hangsúlyozták: továbbra is a Gundel-szellemben művelik szakmájukat.

A tanácskozáson Niklai Ákos a szakma aktuális információit osztotta meg kollégáival, és most is téma volt a munkaerőhiány. Érdekes jelenséget tapasztalnak: többen már hazajöttek, mivel az új, magasra pozicionált éttermek megadják a konyhafőnököknek a 700-800 ezer forintos fizetést, a szakácsoknak pedig a havi 300-400 ezret. Jakabffy László a lassú, de érzékelhető visszavándorlást azzal magyarázta, hogy nincs tudomása egyetlen olyan szakácsról sem, aki külföldi munkáján annyira meggazdagodott volna, hogy a hazahozott jövedelméből itthon saját éttermet tudott volna nyitni. Ez rávilágít a külföldi munka egyik árnyoldalára, a kinti magas megélhetési költségekre. Amit viszont a külföldet megjárt szakemberek kamatoztatni tudnak, az a nyelvtudás és a legkorszerűbb konyhatechnológiák ismerete.

Az oktatás, a szakemberképzés jelenlegi alacsony nívójáról Rosenstein Tibor megjegyezte: a náluk foglalkoztatott számos tanuló közül csupán egyetlen egynek a szülei voltak kiváncsiak gyermekük előmenetelére.

Vetter Margó bejelentette, hogy 2016. április 15-én nyílik meg a megújult Vadrózsa étterem, amelynek menedzsmentjében dolgozik Buday Gábor is, a MÉSZ elnöke.

Képünkön: Buday Gábor, Rosenstein Tibor, Garaczi János, Nagy Tibor, Fábián Péter, Jakabffy László, Aubel Ervin