Gundel-díjátadó korabeli receptekkel

Szerző: | 2017.11.20 | Események, Hírek

November 19-én ismét az Öbölház Rendezvényközpont adott otthont a Gundel Károly díjátadó gálaebédnek, amelyre idén Dobos C Józsefre emlékezve, az ő receptjei alapján összeállított menüsorral készült a Magyar Vendéglátók Ipartestülete és a neves séfekből álló csapat.

A 170 éve született szakember – akit Kiss Imre, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója a kor gasztrogurujának nevezett – csemegésből nőtte ki magát, első könyve, a Magyar-francia szakácskönyv 1881-ben jelent meg, de további 13 kötetet is írt, ám ezeket már németül. A róla elnevezett tortát 1884-ben alkotta meg, receptjét 20 évvel később adta át az ipartestületnek.  Császári beszállító volt, sikk volt vele rendeztetni eseményeket, és az 1896-os budapesti világkiállításon is saját pavilont üzemeltetett.

Az ő receptjei felhasználásával készült menüsorban feltűnt például a mangalica fermentált zöldségekkel, a tápla, vagyis tápláló leves, a pacalkolbász véres rakott burgonyával vagy éppen a posírozott fácánmell velős barna kenyérmorzsával, a desszert pedig természetesen a Dobos torta újragondolt változata volt. De kóstolhattunk nyurgapontyot rákszirommal vagy éppen begónia szorbetet csipkebogyó teával is.

A gálaebéden adták át a Gundel Károly-díjat az idei nyertesnek, Csapody Balázsnak, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosának, aki a Balaton déli partján évtizedek óta küzd a régió alapanyagaiért, boraiért, a minőségi magyar oktatásért és szakemberképzésért, miközben komoly szerepet vállalt a Bocuse d’Or Europe verseny megszervezésében, ahol a vidéki SVÉT-éttermek is bemutatkozhattak. Csapody Balázs emellett a Pannon Gasztronómia Akadémia elnöke, tagja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesületnek, képviselőtestületi tagja az MVI-nek, és 2014-ben ő kapta az „Év vendéglőse” díjat az MVI-től.