Innovatív megoldások a professzionális konyhában

Szerző: | 2022.04.26 | Bennfentes, Fejlesztések, Hírek

A technológiai fejlődés az élet minden területét érinti. Egyre gyorsabb és modernebb elektronikai eszközöket használunk, és már az ügyintézés is online zajlik. Minden gyorsabb és könnyebb lett. Így nem meglepő, hogy ez a folyamat a konyhákban is megjelent. A konyhai eszközök fejlődése más technológiai készülékekhez hasonló trendeket követ, legyen szó a vezetéknélküli kapcsolódásról, a környezetbarát eszközökről, vagy a nagyobb automatizációval és biztonsággal rendelkező gépekről.

Az okos eszközök megjelenése a konyhákban elkerülhetetlen volt; okos hűtő, kuka vagy szagelszívó – ezek az eszközök könnyebbé teszik a konyhai munkákat. Az okos berendezések használata nagyban kapcsolódik a környezettudatossághoz is, például egy okos szeméttároló egy vonalkód szkennerrel ellátva precízen tudja válogatni, hogy mit hova kell dobni. Ezen eszközök használata kényelmi funkciókat is ellát: a már említett kuka képes a kidobott dobozok, üvegek alapján egy bevásárlólistát írni, de a benne tárolt élelmiszerek rendszerezése után egy okos hűtő is képes erre a feladatra. Kényelmi funkciókat láthat el egy multifunkcionális szagelszívó is, ha a beépített képernyők és kijelzők segítik az ételkészítés menetét.

A különböző digitális mérőeszközök, szkennerek és képernyők az éttermek kiszolgálási sebességét is befolyásolják majd a jövőben. Egy szakácsnak nem kell különböző papírjegyzetek között kutatnia, hiszen egy online panel segíti eligazodni a teendők és receptek között. Nem lesz szükség hosszas kutakodásra a mélyhűtőkben, hiszen egy adatbázis egyszerűen kijelzi, hogy milyen alapanyag van raktáron. Így a további beszerzések is könnyűek lesznek, és a kellő mennyiségű élelmiszer megvásárlásával csökkenthető a kidobott termékek mennyisége, ezáltal a fenttarthatóság is könnyebb lesz. Az éttermek gyorsulása nagy változást hozhat magával. Nem lesz degradáló a gyorsétel, mint kategória, hiszen a gyors kiszolgálás és ételkészítés mellett az éttermek megőrizhetik minőségi mivoltukat.

Zöldhullámon
A konyhák és éttermek fenttarthatósága lényeges pont a 21. században. Ez a környezettudatosság több módon jelenhet meg. A különböző erőforrások használata kritikus a konyhai gépek számára. Ezt kihasználva az okos eszközök tartalékosabban tudnak bánni a szűkös forrásokkal: kevesebb áramot és vizet használnak, mint a fejletlenebb berendezések. A már évek óta közhasználatban lévő mosogatógépek is jóval kevesebb vizet használnak el egy alkalom során, mint, ha puszta kézzel végeznénk el a mosogatást. Ez a tendencia pedig kiterjedhet a többi eszközre is, például magára a lefolyókra, amik mérik és elemzik a lefolyó vizet. A rossz minőségű a szennyvízbe kerül, míg a jó minőségűt fel lehet használni, például növények öntözésére.

A jövő eszközeinél a gyártás és anyaghasználat alapvetően kell, hogy megváltozzon, hiszen hiába spórol meg egy konyha számára sok vizet egy eszköz, ha közben a gyártás során rengeteget pazarolnak el, és a berendezés élettartama sem hosszú.

A már korábban említett okos szeméttároló sokat segíthet a szelektív gyűjtésben és a szerves anyagok komposztként való felhasználásában. 

Már-már sci-fi
A különböző vonalkódolvasók és képernyők még talán nem is tűnnek annyira a távoli jövő eszközeinek, hiszen egy QR-kódot egy telefon is könnyen be tud olvasni. Viszont vannak olyan eszközök, amelyek egészen futurisztikusnak hatnak. Különböző vetítők beszerelése a vágófelületek felé egy új univerzumba repíthetik a séfeket. Ezek a projektorok képesek különböző mintákat kivetíteni, például egy tortaalapra a vágás irányát vagy a díszítések pozícióját. A különböző alapanyagok, így például a húsok vastagságának és méretének atompontos megállapítása a sütés előtt kiemelten fontos a tökéletes végeredményhez, és a jövő digitális eszközei ebben a séf segítségére lehetnek.

A sütők terén is nagy változások jönnek. A hagyományos eljárás helyett már akár a kifőzdékben és a közétkeztetésben is a gőzalapú sütésé lehet a jövő. Ez a módszer megkíméli a különböző tápanyagok épségét, struktúráját és jóval kevesebb olajat kell használni egy alkalom során.

A különböző konyhai mérlegek fejlődése is hozzásegítheti a tudatosabb vendéglátókat egy egészségesebb jövőhöz. Egy fejlett, okos eszköz nem csupán az élelmiszerek tömegét tudja kijelezni, hanem a teljes tápanyagprofilját is, ami egy újabb szolgáltatás lehet a vendéglátóhely részéről, hiszen segítségére lehet a fogyasztótudatos vendégnek.

A modern konyhai eszközök fejlődése egy új korszakhoz ért a 21. századdal. Az okos, környezettudatos, multifunkciós gépek már megjelentek a professzionális nagykonyhai berendezések piacán, és az áruk csökkenésével előbb-utóbb nemcsak a drágább éttermek, hanem minden vendéglátóhely, cukrászat, pékség konyhájának részét képzik majd.