Innovatív olasz ízek

Szerző: | 2015.06.10 | Hírek

Az Olasz Fesztivál  keretében hazai olasz éttermek szakácsai számára szervezett továbbképzést az ICE – Italian Trade Agency, ahol a résztvevők a hagyományos olasz ételeket némileg újragondolva sajátíthatják el.

ricardo3A június 8-11. között zajló, a Casa Pomo d’Oroban szervezett kurzust vezető Ricardo Benvenuti, a perugiai Universitá dei Sapori (Ízek Egyeteme) oktatója saját bevallása szerint is kellemesen meglepődött a résztvevők felkészültségén, szakmai tudásán és az eredetileg tervezettnél magasabb szintre tudta emelni a bemutatót. A négy nap során Észak-, Közép- Dél-Olaszország, valamint Ricardo szülőföldje, Umbria tartomány ízeivel ismerkedik a tucatnyi szakács, az alapanyagok használatától az innovatív technológiákig. Így például a tipikus toszkán pappa al pomodoro szifonban készült mozzarella-habbal készült, a csirkemájpástétom Toszkána híres vinsantójával gazdagodott és a hagyományos cantucci (mandulás szárazsütemény) is alaposan újragondolva került a fehércsokoládés-vinsantozselés tányérra.

A további menüsorokban szerepel még tatárbifsztek sós zabaglione mártással és fekete szarvasgombával, ossobuco milánói módra, fűszeres füstölt bárány, tiramisú mandulalisztből készített piskótával vagy éppen szicíliai cannolo.

ricardo2Az Universitá dei Sapori ma már Olaszország egyik meghatározó konyhaművészeti képzőhelye, egyben az olasz gasztronómia elhivatott népszerűsítője világszerte. A kilencvenes években helyi vállalkozók kezdeményezésére nyílt intézet immár a helyi kamara, az umbriai tartományi kormányzat, Perugia városa és a helyi vállalkozók szervezetének támogatását élvezi. Az elmúlt évtizedben 3200 szakács, sommelier, bártender, cukrász és felszolgáló végzett itt, nem csak Olaszországból. A perugiai Universitá per Stranieri (Külföldiek Egyeteme) ugyanis rengeteg, az olasz nyelv, kultúra és életforma iránt érdeklődőt vonz a világ minden részéről, így velük együttműködve nem csak a hivatásos, hanem a hobbiséfeket is meg tudják célozni. Az ötezer négyzetméteres alapterületű intézményben az elméleti és a gyakorlati képzés minden feltétele adott, az előadótermektől a tankonyhákon át a laboratóriumokig.

További információ: www.universitadeisapori.it

***

Az Olasz Fesztivál keretében június 8-14. között zajlik a Gasztronómia és Borok hete, amelyhez csatlakozott öt kávézó és bár, öt street food bár és három olasz fagylaltozó is, a budai Szega Foods pedig egész héten a kiváló minőségű olasz alapanyagokat mutatja be az érdeklődőknek, többféle tematikában. Információ: www.italianfestival.eu