Ízutazás Dél-Olaszországban

Szerző: | 2018.02.07 | Alapanyagok, Hírek

A Sirha Budapest legnagyobb külföldi standján az Olasz Külkereskedelmi Intézet közreműködésével Olaszország ízei mutatkoznak be, különösen hangsúllyal a déli régiókra, Benvenuti al Sud! mottóval. A térség gasztronómiáját a kiállítás első napján Luigi Cremona prezentálta az érdeklődőknek.

Az Olaszországban jól ismert bor-gasztronómiai szakértő egyfajta utazásra invitálta a hallgatóságot arra a részre, ami világszerte népszerű, nem csupán a klímája, hanem vidám és vendégszerető lakosai miatt is. Ráadásul a Földközi-tenger e vidékén számos nemzet megfordult és mindegyik otthagyta nyomát, ami a helyi termékekben is jól tetten érhető.

Mint ismert, Olaszországban található a legtöbb eredetvédett termék és legtöbb UNESCO világörökségi helyszín, mindezekből Campania is gazdag választékot tud felmutatni. Paestum a bivaly  mozzarella szülőhelye, míg Gragnanóban egyedülállóan nagy koncentrációban találni tésztakészítő-műhelyeket. A Piennolo paradicsom a Vezúv vidékének meghatározó alapanyaga, és Nápoly volt a pizza szülőhelye is, de érdemes megemlíteni a ragút is, amely az ünnepnapok étele, és egy nappal korábban készítik, hús és hagyma összefőzésével.

Basilicata régió ugyan alapterületre kicsi, de annál szebb, legismertebb városa Matera, amely jövőre Európa kulturális fővárosa lesz. Ez a település főként kenyeréről ismert, ami különös formában és legalább két kilós kiszerelésben készül, de létezik 5 és 10 kilós verziója is, és nagyon jól párosítható az itt készülő kiváló sajtokkal.

Calabriát két tenger veszi körül, és számos hegy határozza meg látképét, ami különös változatosságot jelent az élelmiszerekben is. A legrégibb helyi étel a pitta, a pizza krumplival és peperonival készülő verziója, ikonikus fogása a hagymával és sajtokkal gazdagított licurdia leves, de érdemes megkóstolni a szardellákat és az n’duja nevű szalámit is.

A déli tartományok közül Puglia nem csupán kiterjedésre a leghosszabb, de fontos gabona- és olajtermelő, valamint egy ősi szarvasmarha fajta, a podolica hazája. Salentóban számos régi farmot találunk, a régió építészetét meghatározó, az ókorból származó trullik pedig Alberobello városában figyelhetőek meg (nyitóképünkön).

Szicília mintha külön világ lenne, de itt érdemes szétnézni a cataniai halpiacon, válogatni a sajtok között és megkóstolni a cassatát, a marcipánokat, míg az ikonikus helyi ételek közül az arancina vagy a cannolo itthon is jól ismertek. Padlizsánból egyedülálló választékot találunk itt, és a kuszkusz is számos verzióban kóstolható meg a szigeten.