Kalandozások a húsvéti tradíciók körül Friuli Venezia Giuliában

Szerző: | 2021.03.24 | Konyha, Külföld

Kenyérben sült sonka, pinza, a tipikus sütemény, cjarsons (a ravioli egy fajtája) és további egyedi ételek: Húsvétkor érdemes kulináris szemmel végignézni Carniától Triesztig.

Az olyan olasz tartományokban, mint Friuli Venezie Giulia, ahol az ételeknek és a boroknak generációról generációra szálló hagyománya van, a Húsvét különösen fontos szerepet kap. Ilyenkor olyan ételek kerülnek az asztalra, amelyek szinte beégették magukat a történelembe és a folklórba is. Lássuk, melyek ezek.

Húsvéti brunch – kenyérben sült sonka, aszpik és babérlevél

Húsvét napján, a mise után hagyományosan nagyszabású brunchokat tartanak ebben a térségben. Ez az első nagy étkezés a 40 napos böjti időszak után. Ilyenkor mindig helyet kap az asztalon a magri cuet, azaz a kenyérben sült sonka, amelynek egyébként osztrák-magyar hagyományai is vannak. A prágai sonka néven elhíresült alapanyag érdekes módon Triesztből származik, és nem mást takar, mint a sertéssonkát, amelyet a csonttal együtt főznek meg, enyhén füstölik, majd felszeletelik és tormával fogyasztják.

Az év többi részében a trieszti büfékben (https://www.turismofvg.it/trieste) mindig elérhető a Cotto di Trieste, vagy a Porcina (főtt sonka), és ezeket is tormával vagy mustárral szokás fogyasztani.

Húsvéti ebéd – a cjarsons

Bár ma elsősorban Carniához kapcsolják, a cjarsons az egész tartomány jellegzetes fogása, amelyet a legenda szerint már 1377-ben is fogyasztottak. Carnia egyébkénz igazi gasztronómiai és borászati zarándokhely. A táj lélegzetelállító az Alpok hét völgyével, a termőföld elsőrendű, a termények káprázatosak. Nagyon kedvelt útvonal a Da noi in montagna (velünk a hegyekben), amely a legkiválóbb étel- és borkóstoló helyeket is keresztezi. (https://www.turismofvg.it/da-noi-in-montagna).

Főszerepben a pistun

A húsvéti brunchok egyik elmaradthatatlan szereplője a pistun, ez az édes és egyszerre savanykás finomság. A desszert az esküvői hagyományokban is szerepel, a népszokás szerint az esküvő előtt a vőlegény otthonában szolgálták fel. A desszertben nagyon sokminden van, például mazsola, fenyőmag, cukor, tojás, friss zöldfűszerek, fahéj, és még sorolhatnánk.

Húsvéti sütemények: a pinza és a titole

Pinza nélkül nincs húsvét. Ez egy édes és lágy tészta, amely minden kétséget kizáróan a legnépszerűbb húsvéti süti Friuli Venezia Giuliában. A mondás is így szól: “Bona Pasqua, bone pinze”! A titole hasonló tásztából készül, a színe azonban rendszerint piros, ami Krisztus vérét jelképezi.

Ramandolo és Picolìt, az édes borok

A térség leghíresebb borai méltán vívták ki maguknak ezt a címet. Mindkét bor készítése rendkívül szabályozott körülmények között zajlik, és mindkét bor tökéletes kísérője a húsvéti süteményeknek. A Da noi sui Colli, azaz velünk a hegyekben elnevezésű útvonalon kiváló borászatokkal találkozhatunk. (https://www.turismofvg.it/da-noi-sui-colli).

A kiemelt képen a pinza található. Fotó: PromoTurismoFVG