Kávé Pavilon a milánói EXPO főutcáján

Szerző: | 2015.06.23 | Hírek, Külföld

Akár egynapos túra keretében is érdemes felkeresni az október végéig zajló milánói Világkiállítást. Repülővel Budapestről alig két óra alatt elérhető az észak-olasz metropolisz, s a körültekintő, mégis gyors bejutási procedúrát követően a reggeli kávét már az illycaffé által vezetett Kávé Pavilonban fogyaszthatják el a korán kelő látogatók.

Az EXPO másfél kilométeres főutcája, a Decumano középső szakaszán lévő kávés csarnokban az októberi zárásig várhatóan több millióan ismerkednek meg a kávé útjával cserjétől a csészéig, járják körbe az idei koncepcióhoz illően nagyrészt újrahasznosított anyagokból épült csarnokot, és kóstolják végig a régi kávégépekkel dekorált kávézórész klasszikus és extravagáns választékát.

A 2015-ös világkiállítás mottója: „A Föld táplálása. Energia az Élethez.”, s ehhez kapcsolódóan – az országpavilonok mellett – különböző tematikus klaszterekben jelennek meg a fenntarthatósághoz, élelmezésügyhöz, gasztronómiához illeszkedő, formát öltött gondolatok, a szórakoztatás mellett felhívva a figyelmet a jelenkor aktuális kihívásaira e témákban.

illy2A magyar származású Illy Ferenc által alapított, s mára az egyik legnevesebb olasz kávémárkává fejlődött illy tíz kávétermelő országgal közösen, valamint a csaknem húszéves múltra visszatekintő kávéegyetemük, az Universitá del Caffé szakmai koordinálásával mutatja be a kávé feldolgozását.

A kávéklaszterben minden látogató előzetesen regisztrálhat vezetett túrára is, melynek során egy Epson szemüveggel rendkívül látványosan követhető a kávé teljes életciklusa a világ különböző tájairól, bemutatva a munkafolyamatokat és személyes történeteket olyan emberekről (farmer, szállító, kóstoló, barista), akiknek a kávé adja a mindennapi megélhetést.

A 3D-s kisfilmek mellett infografikák, valamint a túravezetők minielőadásai is segítik a tájékozódást. A bő félórás program a „cserjénél” kezdődik, vagyis az élő, üvegházban elhelyezett mini kávéültetvénynél, és a pörkölés megismerésével, valamint az illy kilencféle arabicából álló klasszikus keverékei – és a pörkölt kávészemek – megkóstolásával ér véget.

A minimalista stílusú pavilon gyönyörű, extralátványos elemei a világhírű brazil fotós, Sebastiăo Salgado nagyméretű képei. Salgado tíz éve készít szociófotókat az illy számára olyan kávétermelő országokban, ahonnan a cég zöld kávét vásárol közvetlenül a termőterületekről, visszaadva a képeken a kávétermelő vidékek szépségét és a kávéból élő családok életét.

Bár az este tizenegy óráig nyitva tartó EXPO rengeteg látnivalót tartogat, többször is érdemes visszatérni a Kávé Pavilonba egy-egy kóstolóra, mert az espressók és tejalapú kávéitalok mellett olyan, Magyarországon csak kevés helyen elérhető különlegességek is szerepelnek a választékban, mint a hideg crema vagy a freddo. Akit pedig alaposabban, vagy akár professzionális szinten érdekel a kávé tudománya, már itthon is jelentkezhet az Universitá del Caffé magyar nyelvű képzéseire.