Kilenc aranyérem az első Balaton Openen

Szerző: | 2018.04.17 | Hírek, Italsor

A Balaton Open pálinkaverseny 2 bírálati napja alatt a 29 nőből álló zsűri összesen 130 pálinkát kóstolt és 9 aranyérmet osztott ki a cseresznye, alma, kékszőlő, törkölypálinkáknak szóló, több szempontból is rendhagyó megmérettetésen.

Az első Balaton Open Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny meg szerette volna mutatni, hogy a sokak által nehéz fajtának gondolt gyümölcsökből is lehet izgalmas italokat létrehozni. A legnagyobb sikert végül a törkölyök aratták, ahol négy aranyérem is született. A verseny szervezői a párlatok világában jártas női bírákkal pedig a hölgyek számára kívánták közelebb hozni ezeket a gyakran férfiasnak gondolt ízeket.

„Üzenem mindenkinek, akinek voltak aggályai a női bírálói körrel kapcsolatban, hogy a hölgyek profik voltak, és rendkívül szigorúak. Aki bronzérmet kapott, az nagyon örüljön, aki ezüstöt, az kezdjen el ugrálni, aki pedig aranyat, az tegye el a vitrinjébe, de jó magasra, és legyen nagyon büszke rá” – mondta Pach Gábor főszervező, jelezve, hogy a bírálók valóban nem osztogatták számolatlanul az elismeréseket.

Az újdonságot a női bírák, a négyféle típus, az egy főzde által beküldhető maximum négy párlat mellett az értékelés rendszere is jelentette, ami a szokásos 20 helyett 40 pontos bírálati rendszerben zajlott, és a szervezők külön kérték a hölgyeket, hogy a szöveges értékelésre helyezzék a hangsúlyt. Ennek köszönhetően több mint ezer oldalnyi leírás született, amely komoly tanulságokat hozhat a nevező pálinkakészítőknek.

Ahogyan a verseny szigorú rendszeréből adódóan már eleve sejteni lehetett, az éremeső elmaradt, csupán a beérkezett párlatok 7%-a kapott aranyérmet. Ez volt az a verseny, ahol még a bronznak is nagyon lehetett örülni. A versenyen a törkölyök szerepeltek legjobban, a kilencből négy aranyérem törkölypálinkának jutott. A női zsűri ezen kívül két szőlő-, két cseresznye- és egy almapálinkának adta meg az arany minősítést.

 

Íme az aranyérmesek névsora:

László József Attila: cseresznye

Balogh Zsolt: érlelt aszútörköly

Gong Pálinka: cabernet franc törköly

1 Csepp Pálinka: törkölypálinka

Rauf Csaba: florina alma

Rátesy Tamás: érlelt néró szőlő

Gyenesei István: otelló szőlő

Cruxx Gemina Pálinkaház: fekete cseresznye, sárga muskotály törköly

 

Különdíjak

A legmagasabb pontszámot kapott almapálinkáért Rauf Csaba, a legjobb cseresznyéért László József Attila, a legjobb kék szőlőért Rátesy Tamás, és a legjobb törkölyért a Cruxx Gemina Pálinkaház kapott különdíjat.

A verseny legeredményesebb indulója 2 arany, 1 ezüst és 1 bronz minősítéssel szintén a Cruxx Gemina Pálinkaház.

A részletes eredménylista itt elérhető: https://www.facebook.com/BalatonOpen/?hc_ref=ARQTQ0pEeUo1rNTUI6t8_Ddz6de3nS0h2NVGWVJgNTwwgblvubsqFoSeXbMtU4pOOVQ&fref=nf

Fotók: Papp Zoltán