Kóstolófesztivál készül Párizsban

Szerző: | 2015.04.02 | Hírek, Külföld

Michelin-csillagos séfek részvételével rendezik meg május 21-24. között az első Taste of Paris nevű kóstolófesztivált a francia fővárosban, Joel Robuchon és Alain Ducasse védnökségével.

A gasztronómiai rendezvény 2004-ben Londonban indult útjára és eddig mindegy 22 város csatlakozott hozzá. Párizsban tizennégy Michelin-csillagos helyi séf egy-egy fogását is megkóstolhatják majd az érdeklődök. Rajtuk kívül további harminc, első osztályú párizsi étterem mutat be két-három ebéd, illetve vacsorafogást.

A Grand Palais kiállítócsarnokban megrendezésre kerülő fesztiválra 35 és 115 euró közötti áron vásárolhatók belépők, amelyekkel egy-egy pohár bor vagy pezsgő mellé különböző számú fogásokból választható kóstolónyi adag.

Jean-Francois Martins, Párizs turizmusért felelős alpolgármestere szerint a párizsiaknak „nem kell szégyenkezniük egy ilyen rendezvény miatt, amely a világ számos táján jól működik. Ugyanakkor a párizsi rendezvény nem lehet a londoni fesztivál halvány másolata, tipikusan párizsivá kell válnia”.

„Ha egy város évi 16 millió külföldi látogatót fogad, muszáj új eseményeket kitalálni, mert nem egyszerűen az a cél, hogy idecsaljuk az embereket, hanem az, hogy legközelebb is visszahozzuk őket” – tette hozzá. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a külföldi turisták 38 százaléka elsősorban a gasztronómia miatt keresi fel Párizst, ahol mintegy 7 ezer vendéglátóhely várja az ínyenceket.

A gasztronómiai rendezvény két fővédnöke Joel Robuchon és Alain Ducasse Michelin-csillagos séfek. Utóbbi „fantasztikus kezdeményezésnek” tartja a londoni fesztivált, amelyhez Párizsnak szerinte azért is csatlakoznia kell, hogy bebizonyítsa, képes integrálódni a gasztronómia világszintű fellendülésébe. Emlékeztetett arra, hogy nemzetközi szinten folyik a kommunikációs és marketing verseny, amelyben „Párizsnak a másságát kell tudnia megmutatni”.

A háromnapos találkozón főzőtanfolyamokat is rendeznek, és mintegy száz gazda friss termékeiből a kiállítócsarnokban felállított piacon válogathatnak a francia gasztronómia kedvelői.

Információ: http://paris.tastefestivals.com/