Elvitelre, de hogyan?

Szerző: | 2019.02.12 | Fejlesztések, Hírek

Kutatás a vendéglátóhelyi csomagolóeszköz használatról.

Közel 4000 vendéglátással foglalkozó cég megkérdezésével kereste a választ az Indepack Kft. arra, mennyire környezettudatosak a vendégek, a vendéglátóhelyek, illetve, hogy a cégek hogyan kezelik az otthonról hozott elviteles dobozokat.

A kutatás szerint a vendégek alacsony számban hoznak otthonról elviteles dobozt. A vendéglátóhelyek ezeket ugyan elfogadják, de az éttermek több mint harmada ezzel figyelmen kívül hagyja a jelenlegi jogszabályi rendelkezést, a vendégek igényeinek előtérbe helyezése miatt. Élelmiszerbiztonsági szempontból nem fogadható el ugyanis, hogy a fogyasztók által, ismeretlen körülmények között elmosogatott, szállítás közben az utcán, közlekedésieszközön stb. szennyeződött ételhordó edények bekerüljenek a tiszta konyhatérbe, tálalótérbe. A megkérdezett vendéglátósok, akik napi kapcsolatban állnak vendégeikkel, úgy gondolják, hogy a környezetbarát csomagolásra a vendégek nem áldoznának plusz pénzt.

A kutatás arra is kereste a választ, hogy a vendéglátóhelyek mennyire törekednek környezetbarát csomagolás bevezetésére. A vendéglátóhelyek 41%-a jelenleg nem tart semmilyen lebomló/újrahasznosítható csomagolóeszközt. 47%-uk részben használ (ez lehet pl. papírpohár), 12% pedig kizárólag ilyen termékekbe csomagol. Ez utóbbi kategóriába leginkább a pizzériák (pizzásdoboz), talponállók (papírtálca), kávézók (papírpohár) tartozhatnak.