Lezajlott a Chaine szakács vb-je

Szerző: | 2017.09.11 | Események, Hírek

A szeptember 8-án lezajlott Chaîne des Rôtisseurs Frankfurtban megrendezett Ifjúsági Szakács Világbajnokságán a magyar színekben induló Pereszlényi Alexandra, a Gundel sous chef-je 21 nemzet indulói közül az egyik legfiatalabb versenyzőként éppen csak lecsúszott a dobogóról.

A verseny előtt az épp most 25 éves versenyző azt nyilatkozta, ugyan célja a dobogó, de nem lesz csalódott, ha nem sikerül, hiszen már arra is nagyon büszke, hogy nőként kint lehet a versenyen.

Az ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a 27 év alatti versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan 4 óra alatt egy 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort. Ezúttal a black boxba nyelv hal, pisztráng, bárányborda és comb, articsóka, borsó és mangó került. Alexandra B5-ös sorszámot kapta, ami azt jelentette, hogy a délutáni csoportban kezdte meg a versenyzést, 13.45 perckor. A verseny után a zsűri tagjaival folytatott beszélgetés során dicsérték alapos felkészültségét, korrekt munkáját, szép tálalásait jó időbeosztását.

A versenyt egyébként a maláj séfnő, Amelia Mei Vern Ng nyerte, az ezüstérmet a holland Michel Oude Booijink, a bronzot az ausztrál Christopher Allan Malone szerezte meg.

A Chaine des Rotisseurs versenyek azonban nem érnek véget: szeptember végén Budapest ad otthont a Sommelier Világbajnokságnak, ahol a 31 éve alatti fiatal szakemberek mérik össze tudásukat, itt hazánkat Szik Mátyás képviseli majd. A Four Seasons Hotel Gresham Palace sommelier-jével készült interjúnkat itt olvashatják.