Magyarok az International Catering Cup-on!

Szerző: | 2019.01.21 | Hírek

Kedden hajnalban, a magyar gasztronómia történetében először útnak indul egy csapat Lyonba, hogy összemérje catering tudását a világ élmezőnyével.

A SIRHA keretein belül megrendezett International Catering Cup a rendezvénygasztronómiai szakma legrangosabb versenyévé nőtte ki magát az elmúlt években. Az idei lesz az első, amelyen magyar csapat is részt vesz. Magyarországon az első nemzeti válogató a 2018-as Sirha Budapest szakkiállításon került megrendezésre, ahol a résztvevők megmérettetésének a díja hazánk képviseleti joga volt a nemzetközi színtéren. Az első hazai versenyen négy cég képviseltette magát. A szoros verseny végén a dobogó legfelső fokát Kasuba László, Balázs Gergő és Volenter István, vagyis az Albatros-Expo Catering Kft. csapata foglalhatta el.

A csapat vezetője Kasuba László, az Albatros-Expo Catering Kft. sous chef-je korábban a Parlamentben, illetve a Michelin-csillagos Borkonyhában szerzett tapasztalatokat. A csapat másik tagja, Balázs Gergő a Stefánia Palota és Honvéd Kulturális Központ séfje, de a NATO magyar követségének is dolgozik. A coach pedig a 67 Étterem & Bistro korábbi séfje és a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke, Volenter István, aki a 2018-as Bocuse d’Or magyar döntőn második helyet szerzett. Külön büszkeség, hogy a verseny francia elnöke Volenter Istvánnak eddigi pályafutása és munkái alapján lehetőséget adott arra, hogy a kóstoló zsűri tagja is legyen. A felkészülést egy külföldi szakember, Nicola Portinari is segítette, aki a lonigói két Michelin-csillagos La Peca séfje.

A rendkívül bonyolult szabályzattal rendelkező versenyről Volenter Istvánt kérdeztük, aki elmondta, hogy a verseny lényege nem más, mint egy catering rendezvény szimulálása. A verseny nem kevesebb, mint három napig tart. Az első nap a piacozásról, azaz az alapanyagbeszerzésről szól, és nagyon szigorú szabályok szerint történik. Megkötés például, hogy az összesen 32 adag elkészített étel köreteihez nem lehet drágább az alapanyag 100 Eurónál.

A második versenynap igen hosszú, aznap tíz órás a versenyprogram. Ebből az első 9 óra a főzés, amelyet a nulláról kell indítani, tehát bele kell férnie időben az előkészületeknek is. A tizedik órában az elkészített ételeket becsomagolják és hűtőbe teszik, majd a harmadik versenynapon kiszállítják a helyszínre, és a Bocuse d’Or versenyboxaiban kiszervírozzák. Ezen a napon egy büféasztalt is fel kell tenni.

Ami a versenytémákat illeti, az egyik kötelező alapanyag a kacsa (májával), amelyből 4 féle ételt kell készíteni 16 adagban, kettőt hidegen, kettőt melegen. Természetesen itt is nagyon szigorú szabályok érvényesülnek, például a kisméretű komplett étel maximum 50 g lehet.

A haltéma úgy néz ki, hogy a pisztrángot a háta felől kell megnyitni, és úgy kell megtölteni rák- és halsouffléval. A pisztránggal nem mellékesen az is a kihívás, hogy azt a közönség előtt kell elkészíteni, a harmadik versenynapon, ahol egyébként félórás különbségekkel kell a különböző feladatokat szervírozni.

A következő versenytéma a csontos sertéskaraj, amit tölteni kell, és klasszikusan glasszírozni. Ennek van egy kötelező köreteleme is, a krokett, a többi a csapatra van bízva.

Nem maradhatnak el a desszertek sem. Készülnie kell egy mangó, illetve csokoládétortának szigorúan meghatározott méretben. Kell csinálni 16 adag petit fours-t is, szintén mangóból és csokoládéból, valamint 8 adag mangó, illetve csokoládé soufflét.

Sok sikert a magyar csapatnak!