Magyarok a Bar Conventen

Szerző: | 2018.11.19 | Események, Hírek

Magyar sikerek a nemzetközi színtéren!

Nehéz pontosan megfogalmazni, mi tette a berlini Bar Conventet pár év alatt a kontinens meghatározó szesz-szakmai vásárává, de bizonyára komoly szerepet játszik a dologban Berlin ébredezése. Az évtizedeken át fallal kettévágott német főváros nagyon mély álomból ébred, és noha már vagy húsz éve van itt minden, ami egy világvároshoz kell, mégis tele van forrongással és teremtő illetve pusztító energiákkal, és messze nem olyan kész és kifinomult mint London, Párizs vagy Bécs, vagy akár sok szempontból Budapest.

Berlin múltja és jelene révén híd a nyugat és a kelet közt valamint folyton változó kísérleti laboratórium. Az emberek sokfélesége és nyitottsága persze meglátszik a spirit-szakmán is, itt otthon érzi magát az orosz a vodkájával, a mexikói a mezcaljával, de a bajor a gyomorkeserűjével és az amerikai a moonshine-jával is. A Bar Convent Berlinen kiállító brandek célja nem feltétlenül a német piac, hanem a világpiac – jól látszik, hogy számos kezdő és keleti márka belépőnek tekinti a világ színpadára. És valóban jó társaságba kerülnek, hiszen a világ nagy brandjei is pompázatos standokkal képviseltetik magukat – a Hendrick’s vagy a Beam Suntory több tucat négyzetméteres külön épületrészekben rendezi be saját egyedi világát, ahol nem pusztán kóstolni lehet, de elmerülni egy brand jól felépített világában.

Ebbe a kísérleti, versengő mégis igen nyitott világba cseppetek bele a magyar kiállítók idén először! Megjelent a Barside alapítója, Ódor András, a Köténymanufaktúrával, melynek célja, hogy a vendéglátásban dolgozókat célszerű és stílusos munkaruhába öltöztesse. Nem a Köténymanufaktúra volt az egyetlen kiállító, ami kötényeket mutatott be, de az biztos, hogy csak itt volt magyar pálinka. A Köténymanufaktúra kiállítópartnere a Gyulai Pálinka volt, és aki a dolgozóiak keresett munkaruhát óhatatlanul is megkóstolta a magyar pálinkát, ami amúgy fájóan hiányzik a kiállításról és egyben az európai szeszkultúrából. A Bar Conventen önállóan még nem jelent meg magyar pálinkafőzde!

Valójában kevés magyar alkohol-márka büszkélkedhet számottevő külföldi jelenléttel. De ha egy legnevesebbet kellene megnevezni, az egyértelműen az Unicum volna, éppen ezért talán meglepő lehet, hogy az 1883-as alapítású legendás pesti keserű idén először jelent meg a Bar Conventen. Most azonban annál nagyobb erőbedobással. A negyven négyzetméteres stand előterében egy hatalmas díszletfáról csüngtek a jellegzetes gömb-alakú Unicumos üvegek, a bárpult mögött pedig hazánk legjobb szakemberei keverték a koktélokat – többek között Wossala Rozina, Pryma Zoltán és Nagy Zoltán. A háttérben pedig Zwack Sándor és Zwack Izabella tárgyaltak különféle nemzetközi szereplőkkel. A hivatalos és nem-hivatalos visszajelzések alapján a Zwack stand kifejezetten sikeres volt, és mély nyomot hagyott a látogatókban!

A Boutiq’Bar alapító Nagy Zoltán nemzetközileg is jegyzett szaktekintély, Mexikóvárostól Moszkváig rendszeres szereplője és előadója különféle spirit- és bar-show-knak. Így nem volt meglepetés, hogy Angus Winchester, a Bar Convent programszervezője felkérte egy előadás megtartására – Breaking the Square – a Small Guide to Better Understanding címmel, melyen Nagy Zoltán nem konkrét italokról vagy eljárásokról beszélt, hanem személetmódot tanított.

Ma már tehát Magyarország is fent van ez európai alkoholtérképen és már csak rajtunk múlik, hogy ebből mit hozunk ki – reméljük, jövőre még több magyar cég veszi a bátorságot, hogy kiállja a nemzetközi megmérettetés próbáját a Bar Conventen.