Már lehet nevezni a pálinkák seregszemléjére

Szerző: | 2016.12.12 | Hírek, Italsor

Az Ongai Kulturális Egyesület szervezésében zajló Quintessence Competicion (korábbi nevén Ongai Pálinkaverseny) az elmúlt években nem csak Magyarország, de egész Közép-Európa meghatározó pálinka/párlat megmérettetésévé nőtte ki magát. Évek óta 1000 feletti nevezett minta érkezik a desztillátumok nagy seregszemléjére határon innen és túl, amihez nemzetközileg is felkészült, széleskörű szakmai ismeretekkel rendelkező pálinkabírálókra/értékelőkre van szükség.

Takács László versenyigazgató elmondása szerint évek óta figyelik az ország legjobb pálinkabírálóinak a munkásságát, tevékenységét, akik közül a korábbi versenyeiken a legtöbben már bíráltak. Az egyes teljesítményeket számítógép segítségével összegzik, így van, akinek a felkészültségéről, teljesítményéről, erősségéről vagy épp fejlesztendő területeiről több száz bírálat alapján alkothatnak véleményt. A felkért bírák az Egyesület által szervezett tréningeken, képzéseken, majd vizsgákon vesznek részt, s és a legjobb eredményt elért bírálókat hívják meg a januári versenyre. A Quintessence-en a beérkezett mintákat 20 pontos bírálat alapján értékelik, ahol a párlat (nem optikai) tisztaságát, a gyümölcskaraktert, a szájérzetet és a termék harmóniáját vizsgálják.

Végül a számítógépes program segítségével a bizottság összesített lapot tölt ki mintánként, egyeztetett vélemény alapján. Az egyesület saját maga által fejlesztett szoftverében előre megadott + vagy – tartalmat hordozó kifejezések, értékelések közül lehet választani, amiket a bíráló mintegy mankót használhat, kiegészíthet, vagy figyelmen kívül hagyhat.

A komoly szakmai elismerésnek örvendő versenyt a határon innen és a határon túli magánfőzők, bérfőzetők és kereskedelmi főzdék számára hirdetik meg a versenyzők, s jellemzően Ausztriából, Romániából, Szlovákiából, sőt, még Hollandiából is várhatók nevezők. A magán és bérfőzetőknek fajtánként minimum 2 x 0,35 liter, kereskedelmi főzdéknek 3 x 0,35 vagy 2 x 0,5 liter a nevezési minta, s a 2017-es verseny utolsó jelentkezési napja, s a minták leadása határideje január 6. kora estéig tart.

Nemcsak a megmérettetés, hanem a díjátadás is életre szóló élmény, az eredményhirdetés ugyanis az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett pálinkagálán és bálon történik január 20‒21-én a lillafüredi Palotaszállóban.

És akit érdekel a pálinkák világa, már kapható az egyesület gondozásában megjelent „pálinkakönyv”. 

További információk: www.okeonga.hu