Mede Ádám indulhat az Ifjúsági Szakács Világbajnokságon

Szerző: | 2015.05.17 | Események, Hírek

A Chaine des Rotisseurs évente rendez világbajnokságot a 27 év alatti fiatal tehetségeknek. A május 15-én lezajlott hazai válogató versenyt Mede Ádám, a Gerbeaud és az Onyx szakácsa nyerte, így ő képviseli Magyarországot a szeptemberi budapesti világversenyen.
Chaine2A verseny második helyezettje Garai Ádám (Olimpia Étterem) lett, míg a dobogó harmadik fokára Pereszlényi Alexandra (Hilton Budapest) állhatott.
A zsűri különdíját szintén Pereszlényi Alexandra kapta a leggazdaságosabb alapanyag felhasználásáért és Krizmanics Norbert (Budapest Bisztró) a legjobban szervezett munkájáért.
Az eredményeket a Chaine des Rottisseurs hazai szervezete, a Chaine Egyesület május 16-án a Corinthia Hotelben rendezett látványos gálavacsorán hirdette ki.
Az ifjúsági Szakács Világbajnokság (és egyben a nemzeti versenyek) különlegessége, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan 4 óra alatt egy 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort.
A versenyzők anonimként dolgoznak, nevüket és nemzetiségüket a zsűri tagjai nem ismerhetik. A 12 tagú nemzetközi zsűri a szakma elismert tagjaiból válogatott szakemberekből áll. A konyhában 3 tagú zsűri figyeli és elemzi a versenyzők készségét, az alkalmazott technológiát, a higiéniát, az anyagfelhasználás gazdaságosságát, a rendezett munkát. A 9 tagú kóstoló zsűri a látványt, az ízeket értékeli és az előírt alapanyagok felhasználását ellenőrzi.
A május 15-i versenyen a zsűri elnöke, a konyhai zsűri tagja és technikai igazgatója Kovács-Siklósi Lázár volt, a konyhai zsűriben Jakabffy László és Merczi Gábor vett részt.
A kóstoló zsűri tagjai Ádám Csaba, Barka Áron, Bernáth József, Bicsár Attila, Bíró Lajos, Hamvas Zoltán, Nyíri Szása, Raj Ráchel és Sándor Dénes voltak.

Képek: Lazarchef.hu/Földi Réka