Megalakult a Pannon Gasztronómiai Akadémia

Szerző: | 2016.02.14 | Fejlesztések, Hírek

A szakma meghatározó személyiségei elhatározták, hogy együttesen, szervezett formában, határozottan fellépnek a magyar gasztronómia világszínvonalúvá emeléséért – így életre hívtak egy széles kört átfogó, lelkes tagokat befogadó, építő jellegű szakmai szervezet.
A Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) legfontosabb célja a gasztronómiát alkotó szakmák összefogása, fejlesztése és hatékony érdekképviselete. Az Akadémiáai alapítók többsége tagja at a Bocuse d’Or Akadémiának, és nem titkolt céljuk, a tagjai alapították, hogy szélesebb rétegek megszólításával, a saját területükön minőséget képviselő és arra törekvő szakembereket közös platformra hívjáka.
„A gasztroforradalom most már eljutott abba a fázisba, hogy nem két oldal kell, hogy harcoljon egymással, hanem sikerült elérni, hogy sokan részesévé kívánjanak válni ennek a folyamatnak. Az Akadémia a minőség iránt elkötelezett vendéglátóipari szakembereket várja, és egyfajta szakmai fejlesztő-önképző és érdekérvényesítő szerveződésként segíteni is kíván a célok elérésében.” – magyarázza Zsidai Zoltán Roy, a PGA elnöke. „Elérkezett az a fordulat a „gasztroforradalomban”, amikor már nem a harcról van szó, hanem elértük, hogy minél többen csatlakozni akarjanak a mozgalomhoz. Számos szereplőnek sikerült kinyitni a szemét és még többek felé szeretnénk fordulni, összefogásra buzdítva az ágazat szereplőit. Másrészről, a szabályozási oldalról is felmerült az igény egy egységes, minőséget képviselő, átfogó, a szakma egészét lefedő szervezet létrehozása iránt” – magyarázza Zsidai Roy, a szervezet elnöke.

Az alapítók elhivatottak, és összefogásukkal, tudásuk megosztásával és munkához való hozzáállásukkal a szakma felemelkedését kívánják támogatni. Érdekképviseleti tevékenységükkel a vonatkozó iparági és törvényi szabályozások – például az éttermi áfa csökkentése és a reprezentációs adó csökkentését eltörlése – , a szakoktatás történelmi reformját tűzték zászlójukra, biztosítva azt, hogy minden komoly tudással, akarással, pozitív és tisztességes hozzáállással rendelkező szakembernek esélye legyen sikeres szakmai karriert, eredményes vállalkozást építenie hazánkban.
Az Akadémia a vendégek, a szakma és a kollégák kölcsönös tiszteletén és segítésén alapul, célja a magyar gasztronómia felemelése a világ élvonalába.
Az Akadémiát hat szakmai kollégium segíti, ezek tanácsadó testületként is működnek, javaslatokat tesznek az Akadémia által képviselt projektekre, feladatokra is. A legjobb gyakorló szakemberek itt dolgozzák ki azokat a fejlesztési irányokat, javaslatokat, amely mentén jobbá szeretnék tenni a gasztronómiát és az azt befolyásoló szabályozási környezetet.
Zsidai Roy szerint a továbbfejlődés egyik legfőbb akadálya a szaktudás hiánya, így fontos cél, hogy a szakácsképzés valóban szakácsképzés legyen. Ehhez először a tanárokat kell kiképezni, valódi mesterképzés keretében, akik aztán tudásukat tovább adhatják. „Jelenleg a szakácsképzés voltaképpen az éttermek konyháin zajlik, de ez azért nem szerencsés, mert itt mindenki csak a saját profiljának megfelelően tudja képezni a tanulókat.” Zsidai Roy ezért nem zárja ki a saját alapfokú iskola létrehozását sem.
A Pannon Gasztronómiai Akadémia nyitott a tagfelvétel tekintetében, azonban a tagság kizárólag ajánlás útján nyerhető el, az elbírálás szakmai és etikai alapon történik. Várják azon kollégák jelentkezését, akik céljaikkal és értékrendszerünkkel egyetértve, aktívan részt kívánnak venni abban a munkában, amely a magyar gasztronómiát a világ élvonalába emelkedheti.
További információ: info@pannonga.org, www.pannonga.org
Az alapítók:
Bíró Lajos (Bock Bisztró, Vendéglő a KisBíróhoz, A Séf Utcája, Buja Disznók), Csapody Balázs (Kistücsök), Dudás Szilárd (Anyukám mondta), Fausto di Vora (Fausto’s), Hamvas Zoltán (Onyx, Gerbeaud), Harmath Csaba (Gourmet Gastronomie), Horváth Tamás Péter (Borkonyha), Gerendai Károly (Costes), Kalocsai Zoltán (Borkonyha), Kovács Kristóf (Déryné Bisztró), Molnár Attila (Arany Kaviár), Rosenstein Róbert (Rosenstein Vendéglő), Ruprecht László (Stílusos Vidéki Éttermiség), Wolf András (New York Kávéház, Boscolo Hotel), Zsidai Zoltán Roy (Zsidai Gasztronómiai Csoport).
Az Akadémia Elnöksége:
Elnök: Zsidai Zoltán Roy, alelnökök: Csapody Balázs, Dudás Szilárd, Hamvas Zoltán, elnökségi tagok: Bíró Lajos, Gerendai Károly, Molnár Attila.
Az Akadémia Kollégiumai:
Étteremtulajdonosok Kollégiuma – Zsidai Zoltán Roy
Pékek és Cukrászok Kollégiuma – Hamvas Zoltán
Oktatók és Szakértők Kollégiuma – Dudás Szilárd
Szakácsok Kollégiuma – Bíró Lajos
Vendégtéri Szakemberek Kollégiuma – Csapody Balázs
Termelők és Beszállítók Kollégiuma – Molnár Attila