Megjelent a Vendéglátás decemberi száma

Szerző: | 2016.12.14 | Céghírek, Hírek

Lapunk idei legutolsó számában többek közt tanácsokat adunk a cukrok helyettesítésére, tévhiteket oszlatunk a szuperélelmiszerekkel kapcsolatban, körbejárjuk a jövedéki törvény változásait, és Széll Tamás elárulja a kiváló lángos titkát.  A tartalomból:

Generációs különbségek

A tapasztalt és szakképzett munkaerő pótlása nem kizárólag az ágazatra jellemző alacsony bérszínvonal hatására beindult kivándorlás miatt nehézkes, hanem sok esetben az új generációk munkaerőpiaci integrálódásának nehézségéből is ered.

Egészségtudatos gasztronómia 3 – cukorhelyettesítők

A fehér cukor fogyasztását többen kedvezőtlen élettani hatásai miatt utasítják el, így a klasszikus cukorhelyettesítők mellett érdemes beszélni az „egészséges cukrokról” is.

Superfoodok szalonnától húslevesig

„Ha tudatos együttműködéssel, vagy anélkül, de hatással tudsz lenni a véleményvezérekre, automatikusan befolyással leszel arra a csoportra is, amit a továbbiakban már ők befolyásolnak” – ismerte fel Edward Louis Bernays, aki a Chesterfield cigarettamárka megbízásából vette rá az amerikai nőket a dohányzásra.

Változnak a jövedéki szabályok

Néhány ponton a vendéglátó üzletek életét is megváltoztatja majd az új jövedéki szabályozás. A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvényt döntően a 2017. április 1-jét követően keletkezett adómegállapítási és -bevallási kötelezettségekre kell alkalmazni.

A vendéglátók allergiásak a jelölésre?

Az étkezés funkciója a társadalmi evolúció során sokat változott. Már nem csak jóllakni szeretnek az emberek, hanem ízélményre vágynak, a betegségben szenvedők gyógyhatást is remélnek az ételektől.

Céklagolyótól müzliig

Mi a jó lángos titka? Miként lehet az egyszerű alapanyagokból fine dining fogásokat varázsolni? És hogyan rendeljük a főzést az alapanyaghoz? A Coninvest Séfműhelyének idei utolsó felvonásán jártunk, ahol Széll Tamás, valamint a Bocuse d’Or csapat tagjai, Szulló Szabina és Szabó Kevin a konyha mellett a Bocuse d’Or kulisszatitkaiba is beavatták a hallgatóságot.

Kistarcsáról Tahitire

– Mindig is tervben volt több konyha, több országban, a trópusi szigetvilágok és azok törzseinek, konyhai szokásainak megismerése – mondja a kistarcsai Csépán Gergő, aki igen hamar a tettek mezejére lépett.

Aszúval érlelt gondolatok

A #KoccintsAszuval elnevezésű, az aszút népszerűsítő kampányban két örökös magyar bajnok sommelier-t, Fabók Mihályt, a Gundel és Szik Mátyást, a Kollázs pohárnokát kérdeztünk az aszúhoz fűződő, szenvedélyes és elmélyült viszonyukról.

Csopak jövője a Kódexben áll

„A Csopaki Kódex egy független eredetvédelmi és védjegyoltalmi rendszer, melynek fókuszában Csopak és hagyományos fajtája, az olaszrizling áll. Megalkotásának célja a csopaki bor minőségének magasabb fokú védelme.”

Sörkarácsony

Sok évszázados hagyomány szerint a hűvösebb idők beköszöntekor a sörfőzők a nyári könnyedebb, elsősorban szomjoltó sörök helyett testesebb, erősebb italokat főztek, amelyek megfeleltek az emberi szervezet téli, magasabb energiaigényének. Mára a sörfőzőket sokkal inkább a marketing és az év végéhez kötődő ünnepek inspirálják.

A Kis-Kárpátok fiataljai

Idén 17. alkalommal nyitották ki pincéik kapuját a Pozsonytól alig 10 kilométerre fekvő Kis-Kárpátok Borút aktív borászai, 160 helyszínen közel 200-an, hogy legjobb (és legfiatalabb) tételeiket mutassák meg a közönségnek.