Hogy kerül a lócsont az olasz sonkába? Mi lesz a Bocuse d’Or világdöntőjének kötelező alapanyaga? Hogyan fogadták a magyar séfeket San Sebastianban? – kiderül legfrissebb számunkból.
A tartalomból:
Csökkenő áfakulcs, szaporodó gondok
Bár pozitív előrelépésnek tartja a vendéglátó szakma a vendéglátás áfakulcsának kétlépcsős csökkentését, mégsem teljesen elégedett.
Munkavédelem: új kötelezettségek
A munkavédelmi ellenőrzésen áteső kisvállalkozások néhány hónap múlva már számíthatnak arra, hogy az ellenőr munkavédelmi képviselőjükre is rákérdez majd – feltéve, ha legalább húsz főt foglalkoztatnak.
Mítoszok a gyakorlatban
A mítosz nem más, mint a racionalitás igényével fellépő filozófia látomásos, „fantasy” elődje. Születése az emberi beszéd megjelenésével, az emberi tudat ébredésével esik egybe. Titkait sokan kutatták.
Egészségtudatos gasztronómia 2: Tojáshelyettesítők
A tojásallergia az egyik leggyakoribb táplálékérzékenység, amely jellemzően gyerekkorban alakul ki, de mivel a tojásban nagyjából 40 különböző fehérje található, felnőttkorban is jelentkezhet, más betegségek kísérő tüneteként.
Hinni kell az álmokban!
A Bocuse d’Or-on jövő januárban Széll Tamás és kis csapata képviseli Magyarországot. A versenyről és a felkészülésről a csapat rangidős tagját, a coach-ként közreműködő Vomberg Frigyest kérdeztük.
Kategórián kívüliség Hosszúhetényben
Bő egy évvel ezelőtt nyitott meg az Almalomb Hosszúhetényben, a volt Dallos-Böröcz vízimalom helyén, ami egykor a mostani tulajdonos nagypapájáé volt.
Hello Hal, már Budapesten is
Sokkolóak a hazai halfogyasztási adatok, és még sötétebb a kép, ha az édesvízi halakat nézzük. Ezen kíván segíteni a szemléletformáló missziót is betöltő Hello Hal, amely Budapesten is a hazai fajokra fókuszáló éttermet nyitott.
Osztrák sikersztori, magyar kooprodukcióban
A Bécsben tavasszal nyitott Petit Dej máris bekerült Ausztria 10 legjobb kávézója közé. Az üzletet a Budapesten az a’table! franchise-hálózatot létrehozó Hajdú Péter nyitotta, vezetését pedig Szikra Gabriellára bízta.
Kő és lélek a Mátrában
Magyarország legnagyobb hegyvidéki borvidéke itt van az orrunk előtt, valamiért mégis ritkán kanyarodunk arra – pedig a Mátra különös kincseket kínál.
Huszonévesek, hátukon Michelin-csillaggal
A Tanti élete meglehetősen izgalmasnak mondható: nyitás után nem sokkal Michelin-csillagot kapott, amelyet követően az egyik, majd a másik jó nevű séf is hátat fordított neki. Augusztusban épp a bezárás mellett döntött a tulajdonosi kör, ám ekkor jött az újabb fordulat.
Kalandvágyó csapatjátékos
Maga sem tudta, mi szeretne lenni, jogásznak készült, de világkörüli munkára indult, ahol megfertőzte a bor szeretete. Szentkirályi Orsi ma Londonban él, a világ legnevesebb pezsgő- és borversenyeinek szervezésében vesz részt, miközben feltett szándéka, hogy megszerezze a Master Sommelier minősítést.
Kell a bornak stratégia?
Bizonyára kell, mert van neki. Azaz csak lesz, ha elfogadják a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által kidolgozott javaslatot, a Nemzeti Borstratégiát, ami nagyon alapos munkával, gondosan összegyűjtött statisztikákon keresztül mutatja be a hazai bortermelés helyzetét.
Riga kulináris kínálata bátran felveheti a versenyt számos észak-európai rivális várossal – az ár-érték arányt tekintve pedig egyedülállóan barátságos. A lett főváros bátran ajánlható a kifinomultabb ízléssel rendelkezők turisták számára is.
Ízek és italok Olaszországban
Hogy kerül a lócsont a sonkába? Miként lehet bort és sajtot formabontó módon párosítani? Milyen szőlőből készül a prosecco, és mennyi ideig kell érlelni a hagyományos grappát? Mindez kiderült a Magyar Vendéglátók Ipartestülete és a Coninvest immár hagyományos, éves szakmai gasztrotúráján.
A csúcsgasztronómia nemcsak élmény, felelősség is
Tizennyolc éve indult el a San Sebastian Gastronomika kongresszus, amely manapság a világ minden tájáról vonzza a szakmabeli érdeklődőket. Idén Magyarország volt az egyik díszvendég, így még inkább volt okunk személyesen is ellátogatni Baszkföldre.
Előfizetés: https://vendeglatasmagazin.hu/elofizetes/