Megjelent a Vendéglátás novemberi száma

Szerző: | 2016.11.09 | Céghírek, Hírek

Hogy kerül a lócsont az olasz sonkába? Mi lesz a Bocuse d’Or világdöntőjének kötelező alapanyaga? Hogyan fogadták a magyar séfeket San Sebastianban? – kiderül legfrissebb számunkból.

A tartalomból:

Csökkenő áfakulcs, szaporodó gondok

Bár pozitív előrelépésnek tartja a vendéglátó szakma a vendéglátás áfakulcsának kétlépcsős csökkentését, mégsem teljesen elégedett.

Munkavédelem: új kötelezettségek

A munkavédelmi ellenőrzésen áteső kisvállalkozások néhány hónap múlva már számíthatnak arra, hogy az ellenőr munkavédelmi képviselőjükre is rákérdez majd – feltéve, ha legalább húsz főt foglalkoztatnak.

Mítoszok a gyakorlatban

A mítosz nem más, mint a racionalitás igényével fellépő filozófia látomásos, „fantasy” elődje. Születése az emberi beszéd megjelenésével, az emberi tudat ébredésével esik egybe. Titkait sokan kutatták.

Egészségtudatos gasztronómia 2: Tojáshelyettesítők

A tojásallergia az egyik leggyakoribb táplálékérzékenység, amely jellemzően gyerekkorban alakul ki, de mivel a tojásban nagyjából 40 különböző fehérje található, felnőttkorban is jelentkezhet, más betegségek kísérő tüneteként.

Hinni kell az álmokban!

A Bocuse d’Or-on jövő januárban Széll Tamás és kis csapata képviseli Magyarországot. A versenyről és a felkészülésről a csapat rangidős tagját, a coach-ként közreműködő Vomberg Frigyest kérdeztük.

Kategórián kívüliség Hosszúhetényben

Bő egy évvel ezelőtt nyitott meg az Almalomb Hosszúhetényben, a volt Dallos-Böröcz vízimalom helyén, ami egykor a mostani tulajdonos nagypapájáé volt.

Hello Hal, már Budapesten is

Sokkolóak a hazai halfogyasztási adatok, és még sötétebb a kép, ha az édesvízi halakat nézzük. Ezen kíván segíteni a szemléletformáló missziót is betöltő Hello Hal, amely Budapesten is a hazai fajokra fókuszáló éttermet nyitott.

Osztrák sikersztori, magyar kooprodukcióban

A Bécsben tavasszal nyitott Petit Dej máris bekerült Ausztria 10 legjobb kávézója közé. Az üzletet a Budapesten az a’table! franchise-hálózatot létrehozó Hajdú Péter nyitotta, vezetését pedig Szikra Gabriellára bízta.

Kő és lélek a Mátrában

Magyarország legnagyobb hegyvidéki borvidéke itt van az orrunk előtt, valamiért mégis ritkán kanyarodunk arra – pedig a Mátra különös kincseket kínál.

Huszonévesek, hátukon Michelin-csillaggal

A Tanti élete meglehetősen izgalmasnak mondható: nyitás után nem sokkal Michelin-csillagot kapott, amelyet követően az egyik, majd a másik jó nevű séf is hátat fordított neki. Augusztusban épp a bezárás mellett döntött a tulajdonosi kör, ám ekkor jött az újabb fordulat.

Kalandvágyó csapatjátékos

Maga sem tudta, mi szeretne lenni, jogásznak készült, de világkörüli munkára indult, ahol megfertőzte a bor szeretete. Szentkirályi Orsi ma Londonban él, a világ legnevesebb pezsgő- és borversenyeinek szervezésében vesz részt, miközben feltett szándéka, hogy megszerezze a Master Sommelier minősítést.

Kell a bornak stratégia?

Bizonyára kell, mert van neki. Azaz csak lesz, ha elfogadják a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által kidolgozott javaslatot, a Nemzeti Borstratégiát, ami nagyon alapos munkával, gondosan összegyűjtött statisztikákon keresztül mutatja be a hazai bortermelés helyzetét.

Lettország a tányéron

Riga kulináris kínálata bátran felveheti a versenyt számos észak-európai rivális várossal – az ár-érték arányt tekintve pedig egyedülállóan barátságos. A lett főváros bátran ajánlható a kifinomultabb ízléssel rendelkezők turisták számára is.

Ízek és italok Olaszországban

Hogy kerül a lócsont a sonkába? Miként lehet bort és sajtot formabontó módon párosítani? Milyen szőlőből készül a prosecco, és mennyi ideig kell érlelni a hagyományos grappát?  Mindez kiderült a Magyar Vendéglátók Ipartestülete és a Coninvest immár hagyományos, éves szakmai gasztrotúráján.

A csúcsgasztronómia nemcsak élmény, felelősség is

Tizennyolc éve indult el a San Sebastian Gastronomika kongresszus, amely manapság a világ minden tájáról vonzza a szakmabeli érdeklődőket. Idén Magyarország volt az egyik díszvendég, így még inkább volt okunk személyesen is ellátogatni Baszkföldre.

Előfizetés: https://vendeglatasmagazin.hu/elofizetes/